Χαμάς: «Ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε στη Γάζα» – Διάγγελμα από τον Χαλίλ αλ Χάγια (Video)

Χαμάς: «Ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε στη Γάζα» – Διάγγελμα από τον Χαλίλ αλ Χάγια (Video)

Μέσω διαγγέλματος από τον Χαλίλ αλ Χάγια, πιθανού νέου ηγέτη της Χαμάς, επιβεβαιώθηκε από την οργάνωση ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα.

«Βρήκε το τέλος του όρθιος και γενναίος, με το κεφάλι ψηλά, πολεμώντας μέχρι την τελευταία στιγμή. Έζησε όλη του τη ζωή ως ιερός μαχητής. Από νεαρός μπήκε στον αγώνα της αντίστασης. Στάθηκε γενναίος πίσω από τα ισραηλινά κάγκελα και μετά την απελευθέρωσή του με συμφωνία ανταλλαγής, συνέχισε τον αγώνα του με αφοσίωση».

Ο Χάγια πρόσθεσε δε ότι «ο μαρτυρικός θάνατος του Σινουάρ και όσων προηγήθηκαν «θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του κινήματος. Οι όμηροι δεν θα επιστρέψουν εκτός εάν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα και οι όμηροι μας απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε όλα μας τα εδάφη».

 

Νωρίτερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ, πρώην υπουργός Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσε έμμεσα τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, λέγοντας ότι «είναι θλιβερό να χάνεις αγαπημένους ανθρώπους, ιδιαίτερα εξαιρετικούς ηγέτες», ενώ τόνισε παράλληλα ότι «ο αγώνας συνεχίζεται και τελικά θα είμαστε νικητές».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα για όλους τους ανθρώπους που πολέμησαν για την ελευθερία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε: «φαίνεται ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η δολοφονία των ηγετών μας σημαίνει το τέλος του κινήματός μας και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού… μπορούν να πιστεύουν ό,τι θέλουν, και δεν είναι η πρώτη φορά που το λένε αυτό».

«Η Χαμάς είναι ένα απελευθερωτικό κίνημα που καθοδηγείται από ανθρώπους που αναζητούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια και αυτό δεν μπορεί να εξαλειφθεί», σημείωσε επίσης ο Ναΐμ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ακόμη, απαρίθμησε αρκετούς ηγέτες της Χαμάς που σκοτώθηκαν στο παρελθόν και δήλωσε ότι ο θάνατός τους είχε ενισχύσει τη δημοτικότητα της ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη 17/10 και πλέον η Χαμάς αναζητά τον διάδοχό του.

Ποιος είναι ο Χαλίλ αλ Χάγια

Ο Χάγια είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στο Κατάρ και ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής στις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο αλ Χαγιά είναι «πιθανότατα το πρόσωπο που θα ήθελαν οι ΗΠΑ» λόγω του ρόλου του στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ήταν ο κύριος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ το 2014.

Το Associated Press έγραψε τον Αύγουστο ότι ο Αλ Χαγιά εθεωρείτο επίσης ως πιθανός διάδοχος του πρώην πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα φέτος, αλλά τελικά αναδείχθηκε ο Σινουάρ.

Ο ηγέτης της Χαμάς επέζησε από αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στη Γάζα το 2007, από την οποία σκοτώθηκαν μέλη της οικογένειάς του.

Διαβάστε επίσης

Χαμάς: Ο αδελφός, ο… σκληροπυρηνικός και αυτός που «θα ήθελαν οι ΗΠΑ» – Οι πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ

Πού πάνε τα λεφτά των μετόχων της Eurobank κύριε Καραβία;

Επιχείρηση διαγραφής της δημοσιογραφίας – «Τείχος» για την ελευθεροτυπία, μετά το αδιανόητο αίτημα του Αριστείδη Φλώρου της Energa

Νέα δημοσιεύματα για Τσίπρα-Βενιζέλο: Το δείπνο με οργανωτή τον Μαραντζίδη

Ποιο κράτος δικαίου;

Νοσοκομεία: Πανελλαδική 24ωρη απεργία – Τι απαιτούν οι γιατροί για τη Δημόσια Υγεία

Ολιστική σύγκρουση Καραμανλή – Σαμαρά με Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter