Ο Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και πλέον η Χαμάς αναζητά τον διάδοχό του. Ο Σινουάρ θεωρούταν από τους δυτικούς ως «αδιάλλακτος» στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ως εκ τούτου οι χθεσινές εξελίξεις έχουν προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στη Δύση, αν και το Ιράν με τη Χεζμπολάχ διατείνονται το αντίθετο.
Διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν έξι πρόσωπα τα οποία φαντάζουν ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία της Χαμάς, σημειώνοντας ότι η επιλογή προσώπου θα αποτελέσει δείκτη για το εάν θα υπάρξει τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται ο αδερφός του Σινουάρ, τον οποίον οι ΗΠΑ θεωρούν πως έχει φτιαχτεί «με το ίδιο ύφασμα», ένα πρόσωπο που υπήρξαν αναφορές ότι… δεν ζει, αλλά και ένα στέλεχος της Χαμάς που θα προτιμούσε η Ουάσινγκτον.
Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Σινουάρ
Μαχμούντ αλ Ζαχάρ
Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ είναι ιδρυτής και ανώτερο μέλος της Χαμάς. Θεωρείται «γεράκι» και «συντηρητικός» ακόμη και για τα δεδομένα της οργάνωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Εξελέγη στο PLC το 2006 και διορίστηκε ως ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ομάδας μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς εκείνο το έτος. Φέρεται να επέζησε από απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ το 1992 και το 2003. Το Reuters αναφέρει ότι δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση ή εμφάνιση από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο Αλ Ζαχάρ εργαζόταν στο παρελθόν ως γιατρός στη Γάζα και ίδρυσε ιατρικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Μοχάμεντ Σινουάρ
Πιθανά η διαδοχή του Σινουάρ να αποτελέσει οικογενειακή υπόθεση. Θα μπορούσε να είναι ο αδελφός του, Μοχάμεντ Σινουάρ. Μία επιλογή που ουσιαστικά θα συνέχιζε την τακτική που ακολουθούσε ο Γιάχια στις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι αν ο Μοχάμεντ επιλεγεί «οι διαπραγματεύσεις είναι τελείως χαμένες» και ένας πρώην αξιωματούχος τον περιέγραψε ως «ραμμένο από το ίδιο ύφασμα» με τον αδελφό του.
Μούσα Αμπού Μαρζούκ
Ο Μαρζούκ βοήθησε στη δημιουργία ενός κλάδου της Παλαιστινιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αργότερα σχημάτισε τη Χαμάς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Παραμένει μέλος του πολιτικού γραφείου της.
Πέρασε σχεδόν δύο χρόνια σε φυλακή στο Μανχάταν τη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ τον απέλασαν στην Ιορδανία.
Μοχάμεντ Ντεΐφ
Δεν είναι σαφές αν ο Ντεΐφ είναι ζωντανός. Ο IDF είχε ανακοινώσει ότι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή νωρίτερα το 2024, αλλά ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Associated Press τον Αύγουστο ότι είναι ακόμη ζωντανός.
Ιδρυτικό μέλος και διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, από το 2002, ο Ντεΐφ λογίζεται από τη Δύση ως ο «ενορχηστρωτής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου μαζί με τον Σινουάρ».
Ένας πρώην σύμβουλος αντιτρομοκρατίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε τον Ντέιφ ως «ιδιαίτερα σκληροπυρηνικό στέλεχος της Χαμάς» με στενούς δεσμούς με κορυφαίους διοικητές.
Ο Ντεΐφ πιστώνεται επίσης με το σχεδιασμό ενός από τα κύρια όπλα της Χαμάς, τον πύραυλο Κασάμ, και το δίκτυο σηράγγων στη Γάζα.
Καλίλ Αλ Καγιά
Ο Καγιά είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στο Κατάρ και ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής στις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο Αλ Καγιά είναι «πιθανότατα το πρόσωπο που θα ήθελαν οι ΗΠΑ» λόγω του ρόλου του στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ήταν ο κύριος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ το 2014.
Το Associated Press έγραψε τον Αύγουστο ότι ο Αλ Καγιά εθεωρείτο επίσης ως πιθανός διάδοχος του πρώην πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα φέτος, αλλά τελικά αναδείχθηκε ο Σινουάρ.
Ο ηγέτης της Χαμάς επέζησε από αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στη Γάζα το 2007, από την οποία σκοτώθηκαν μέλη της οικογένειάς του.
Χαλίντ Μασάλ
Ο Χαλέντ Μασάλ διετέλεσε γενικός αρχηγός της Χαμάς για περισσότερο από μια δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2006, καθώς και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της.
Ωστόσο, θα ήταν αουτσάιντερ ως επιλογή δεδομένης της υποστήριξής του σε παλαιότερη εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία προκάλεσε ρήξη με το Ιράν, σύμφωνα με το CNN.
Ο Μασάλ επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στα τέλη της δεκαετίας του ’90. «Περνάμε από φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες και χάνουμε μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά στη συνέχεια το παλαιστινιακό πνεύμα αναγεννάται ξανά, όπως ο φοίνικας», είχε δηλώσει.
Διαβάστε επίσης
Καλάβρυτα: Ανετράπη λεωφορείο ΚΤΕΛ με 20 επιβάτες – Ανάμεσά τους και μαθητές