Συναγερμός σήμανε σε παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδικής καθώς δεκάδες παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης και αναμένεται στο χώρο και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων, Παναγιώτης Μπαρδάκης, δήλωσε στο thesstoday.gr, ότι μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος τηρήθηκε κατά γράμμα το σχετικό πρωτόκολλο και ενημερώθηκαν άμεσα οι γονείς. Παρέλαβαν το παιδί προκειμένου να γίνει το μοριακό τεστ.
«Το παιδί βρισκόταν 4 μέρες μόλις στην κατασκήνωση. Ενδεχομένως να έφερε τον ιό απ’ έξω και να κόλλησαν και τα υπόλοιπα. Είχε κάνει βέβαια το self test αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Ο κίνδυνος της διασποράς είναι αναμενόμενος. Υπάρχει ακόμη και ο προβληματισμός μας για το επισκεπτήριο καθώς οι κατασκηνώσεις είναι κλειστές δομές. Μπορεί το πρωτόκολλο να το επιτρέπει με κίνδυνο βέβαια τη διασπορά του ιού αλλά με δική μας απόφαση δεν αφήνουμε να γίνονται τα επισκεπτήρια παρόλο που ορισμένοι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους», εξήγησε ο πρόεδρος.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάκη, από τα 30 παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το θετικό κρούσμα, τα 13 εμφάνισαν συμπτώματα, ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Οι γονείς τους ενημερώθηκαν και η αναχώρησή τους έγινε την Πέμπτη το πρωί ώστε να υποβληθούν σε μοριακά τεστ.
Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης προχώρησαν άμεσα στην εκκένωση και κατόπιν στην απολύμανση των σπιτιών που φιλοξενούνταν τα παιδιά. Συνεχίζει να λειτουργεί με την υπόλοιπη δομή και όσα παιδιά βγήκαν αρνητικά μπορούν να επιστρέψουν. Στις 16 Ιουλίου αναμένεται να λειτουργούν ξανά όλα αφού ξεκινά και η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος.
«Έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και περιμένουμε οδηγίες. Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και όλοι οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test παρόλο που το πρωτόκολλο για τις κατασκηνώσεις είναι αρκετά πρόχειρο. Τα self test στα παιδιά δεν είναι υποχρεωτικά πριν μπουν στην κατασκήνωση. Υπάρχει απλά μια σύσταση. Το κράτος δεν έχει έρθει σε καμία επικοινωνία με την Ένωση ώστε να διαμορφωθούν τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από μόνοι μας προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Δεν μπορούμε στις κατασκηνώσεις να κάνουμε μοριακά τεστ στα παιδιά. Πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο κόστος για εμάς», δήλωσε ο κ. Μπαρδάκης.
Πηγή: thesstoday.gr