Χαλκιδική: Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και δήμου για την άδεια του λούνα παρκ

Χαλκιδική: Πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και δήμου για την άδεια του λούνα παρκ

Συγκλονίζει η τραγωδία στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής όπου ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του όταν εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι, όπου είχε ανέβει μαζί με τον 16χρονο αδερφό του. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το πινγκ πονγκ ευθυνών που εκτυλίσσεται μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του δήμου για την άδεια του λούνα παρκ.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης, η δήμαρχος Κασσάνδρας πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο», διευκρίνισε  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και συμπλήρωσε: «Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness» επισημαίνοντας ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ» επανέλαβε.

Διαβάστε περισσότερα: Χαλκιδική: Το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης πετάει η δήμαρχος για την άδεια του λούνα παρκ (Audio)

Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο δήμος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Ακαριαίος ο θάνατος

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του ήταν ακαριαίος, αφότου εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι, όπου είχε ανέβει μαζί με τον 16χρονο αδερφό του.

Ο άτυχος νεαρός έκανε διακοπές και πήγε μαζί με τη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του στο συγκεκριμένο λούνα παρκ για να διασκεδάσουν, χωρίς να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει. Στη διάρκεια του παιχνιδιού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αδερφός του που καθόταν δίπλα του, η καρέκλα ξεκόλλησε με αποτέλεσμα ο 19χρονος να πέσει με φόρα στο έδαφος και να τραυματιστεί σοβαρά.

Παρουσιάστηκε στο τμήμα ο χειριστής

Την ίδια ώρα, ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς. Σε βάρος του χειριστή του παιχνιδιού, που είχε εξαφανιστεί μετά το τραγικό περιστατικό, σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Για το συμβάν έχει ήδη συλληφθεί ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Στο αστυνομικό τμήμα ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού στο Πευκοχώρι

Διαλύθηκε το πρόσωπο του

«Θα το φτάσω μέχρι εκεί που δεν πάει» ανέφερε ο πατέρας του 19χρονου, ο οποίος δεν μπορεί να πιστέψει πως έχασε τον γιο του ενώ διασκέδαζε με τον αδερφό του στο λούνα παρκ.

Παράλληλα, ο ίδιος συγκλονίζει περιγράφοντας πως το πρόσωπο του παιδιού του είχε διαλυθεί τελείως από την σφοδρή πρόσκρουση κατά την φονική «κούρσα».

«Σάπια παιχνίδια χωρίς άδειες, χωρίς έλεγχο, χωρίς τίποτα. Το θέμα αυτό θα φτάσει πάρα πολύ ψηλά και όχι μόνο επειδή έχασα το παιδί μου. Εγώ μένω Αθήνα και μόλις έμαθα τι έγινε, έφυγα κατευθείαν και ανέβηκα πάνω. Έχασα το παλικάρι μου. Εξαφανίστηκε ο χειριστής; Πού είναι ο χειριστής; Είναι έγκλημα και δεν είναι εξ αμελείας», είπε στο newsit.gr.

Και προσθέτει: «Ανέβηκαν τα δυο παιδιά μου να παίξουν και μας φύλαξε ο Θεός που δεν χάσαμε και το δεύτερο. Ο χειριστής έβαλε σε μεγάλη ταχύτητα το παιχνίδι και αυτό ήταν σάπιο. Τα παιδιά μου συνομιλούσαν μεταξύ τους όταν άρχισαν να ξεκολλάνε τα καθίσματα. Ο μικρότερος πρόλαβε και πιάστηκε από το χερούλι. Ο μεγάλος εκσφενδονίστηκε και εκείνη τη στιγμή είχε προλάβει να προσπαθήσει να πιαστεί από την μπλούζα του μικρού και την έσκισε χωρίς να τα καταφέρει. Δεν πρόλαβε να πιαστεί από κάπου. Έσπασε ο αυχένας του, διαλύθηκε στο πρόσωπο. Και από τί; Απο λούνα παρκ; Θα το φτάσω μέχρι εκεί που δεν πάει».

Μόλις στα 19 του χρόνια, ο άτυχος Γιάννης ετοιμαζόταν να φύγει για σπουδές στην Αθήνα, αλλά δεν πρόλαβε…

«Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αδερφός του 19χρονου περιέγραψε τις στιγμές της τραγωδίας: «Ήμασταν σε λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη» ανέφερε ο αδερφός του άτυχου νεαρού, συνεχίζοντας πως «σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο».

«Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα, δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» πρόσθεσε στη συνέχεια σοκαρισμένος ο αδερφός του θύματος.

Δείτε επίσης:

Χαλκιδική: Το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης πετάει η δήμαρχος για την άδεια του λούνα παρκ (Audio)

«Πετάχτηκε από το κάθισμα με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι» – Συγκλονίζει ο αδερφός του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ (Video)

Χαλκιδική: Κατέληξε ο 19χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα παρκ – Έδινε μάχη για τη ζωή του (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter