Χαλκιδική: Ανακλήθηκαν οι άδειες στις πισίνες κατασκήνωσης που πνίγηκε η 8χρονη

Χαλκιδική: Ανακλήθηκαν οι άδειες στις πισίνες κατασκήνωσης που πνίγηκε η 8χρονη

Ανάκληση των αδειών λειτουργίας των πισινών εντός της κατασκήνωσης στην οποία βρέθηκε νεκρή η 8χρονη πραγματοποίησε έπειτα από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής, ο Δήμος Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016 που θέτει τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας των κατασκηνώσεων ορίζεται ότι η πισίνα, δηλαδή η κολυμβητική δεξαμενή, πρέπει να είναι «σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ. για να εξασφαλίζεται η χρήση της με την επίβλεψη του απαιτούμενου για τη λειτουργία της προσωπικού (ναυαγοσώστες)».

Σύμφωνα με την Kathimerini ο Δήμος Κασσάνδρας εξέδωσε άδεια λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης τον Αύγουστο του 2022.

Στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης που έγινε, ανακάλεσε τις άδειες καθώς αποδείχθηκε ότι έχουν τροποποιηθεί δεδομένα βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε πως έπειτα από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε ότι σε μία πισίνα «ένα τμήμα της περίφραξης της κολυμβητικής δεξαμενής δεν υφίσταται όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα […] καθώς υπήρχαν σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση των παιδιών στην κολυμβητική δεξαμενή».

Αναφορικά με τη δεύτερη πισίνα, από τον έλεγχο προέκυψε ότι «δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα σωσίβια (2) και (1) κοντάρι, ενώ δεν υπάρχουν σημάνσεις για τα βάθη».

Παράλληλα, φαίνεται πως το άτομο που είχε οριστεί από την εταιρεία προκειμένου να είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών προς τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές – υγρονομικές τουριστικές – αστυνομικές και λοιπές με τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών διατάξεις, δεν έχει προσληφθεί κατά το έτος 2024 από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και δεν έχει οριστεί άλλος υπεύθυνος.

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα όλη η κατασκήνωση

Τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνη στην πισίνα της κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής, εκεί δηλαδή όπου ξεψύχησε το 8χρονο κορίτσι, διέταξε ο εισαγγελέας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr, ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει έλεγχος συνολικά στην κατασκήνωση, καθώς εάν εντοπιστούν παραλείψεις, ενδέχεται ακόμη και το σφράγισμά της.

Νωρίτερα, ελεύθερος αφέθηκε, με προφορική εντολή εισαγγελέα, ο 34χρονος αρχηγός της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, που συνελήφθη τα ξημερώματα για τον θάνατο της 8χρονη, χθες το μεσημέρι.Ενώ, με προφορική εντολή εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερη και η 19χρονη ομαδάρχισσα, που είχε συλληφθεί, χθες το βράδυ, για το ίδιο συμβάν.

Η ποινική τους μεταχείριση θα αποφασιστεί, όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, η δικογραφία αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ωστόσο ο εισαγγελέας ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα έτσι ώστε, όταν ολοκληρωθεί αυτή, να αξιολογηθεί στο σύνολό της η υπόθεση.

Κατά πληροφορίες, στη δικογραφία που σχηματίζεται, θα συμπεριληφθούν -μεταξύ άλλων- η ιατροδικαστική εξέταση, όπως επίσης η αυτοψία από ειδικούς πραγματογνώμονες από τον τόπο του συμβάντος και καταθέσεις μαρτύρων.

Το χρονικό της τραγωδίας στην πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η απουσία του κοριτσιού έγινε αντιληπτή όταν η αρμόδια ομαδάρχισσα ξεκίνησε να κάνει καταμέτρηση των παιδιών από τα σπιτάκια. Τότε, σήμανε συναγερμός σε όλη την κατασκήνωση και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό του παιδιού. Δυστυχώς, όμως, λίγο αργότερα εντοπίστηκε νεκρό μέσα στην πισίνα, με τις συνθήκες για τα ακριβή αίτια να ερευνώνται.

Το παιδάκι αρχικά μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, χωρίς τις αισθήσεις του. Από εκεί έγινε η διακομιδή προς το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Υπενθυμίζεται ότι, τα ιατροδικαστικά ευρήματα «έδειξαν» ότι το παιδάκι πέθανε από πνιγμό, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες ότι εντοπίστηκε μόνο του μέσα στην πισίνα της κατασκήνωσης.

Δείτε επίσης:

Στο εδώλιο 17 στελέχη της ΕΛΑΣ για τη φρουρά Φουρθιώτη που… διέψευδαν

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με «40άρια» και μελτέμια – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 9 περιφέρειες

Σύγκρουση Rafale στη Γαλλία: Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο πιλότοι που αγνοούνταν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter