Χαλίντα Τζαράρ: Η επιφανής Παλαιστίνια που απελευθερώθηκε από το Ισραήλ στην ανταλλαγή με ομήρους της Γάζας (Video)

Η 61χρονη Χαλίντα Τζαράρ είναι η πιο γνωστή από τους 90 Παλαιστίνιους φυλακισμένους (21 ανήλικοι) που απελευθέρωσε το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Είναι μέλος του αριστερού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και μία από τους τρεις βουλευτές του στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο με αρκετή επιρροή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ώστε η Παλαιστιακή Αρχή τής εμπιστεύτηκε τον ρόλο της Αντιπροσώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ενδεικτικό της αποδοχής της είναι ότι ενώ είναι αριστερή και ιδεολογικά αντίπαλος της Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που κυριαρχεί στη Γάζα, ζήτησε την απελευθέρωσή της.

Η Τζαράρ έχει περάσει περισσότερα από έξι χρόνια στη φυλακή με διαφορετικές φυλακίσεις την τελευταία δεκαετία, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν με τη λεγόμενη διοικητική κράτηση, δηλαδή χωρίς να τής έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2023 με την κατηγορία της «υποστήριξης της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση και κρατήθηκε έως χθες Κυριακή που απελευθερώθηκε με την ανταλλαγή.

Η χρήση αυτής της κατηγορίας από το Ισραήλ έχει επικριθεί από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υπερβολικά ευρεία εφαρμογή της. Περιλαμβάνει πράξεις που κανονικά δεν έχουν σχέση με τρομοκρατία, όπως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ασκούν κριτική στο Ισραήλ ή συμμετοχή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Οταν συνελήφθη η Τζαράρ ερευνούσε την εμπειρία γυναικών κρατουμένων ως ακαδημαϊκή ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπιρζέιτ.

Ο δικηγόρος είχε αναφέρει ότι την κρατούσαν στην απομόνωση σε απάνθρωπες συνθήκες, σε ένα μικροσκοπικό κελί 2,5 επί 1,5 μέτρα, χωρίς παράθυρο, όπου ο αέρας ήταν τόσο λιγοστός που η Τζαράρ έπρεπε, για να πάρει μια καλή ανάσα, να ξαπλώνει στο πάτωμα και να αναπνέει κοντά στο κενό κάτω από την κλειστή πόρτα.

Χαρακτηριστικό της ταλαιπωρίας που υπέστη στις φυλακές είναι είναι ότι στην απελευθέρωσή της έδειχνε πολύ καταβεβλημένη.

Παρά τα πολλά χρόνια που Χαλίντα Τζαράρ έχει περάσει σε κελιά, έχει καταδικαστεί επίσημα μόνο μία φορά. Το 2021, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισραηλινό στρατοδικείο παραδέχθηκε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στις «οργανωτικές ή στρατιωτικές πτυχές» της οργάνωσης. Η Τζαράρ δήλωσε ένοχη στο πλαίσιο συμφωνίας για την αποφυγή μεγαλύτερης ποινής φυλάκισης.

Μία από τις τραγικές ιστορίες που συνδέονται με την Παλαιστίνια βουλεύτρια είναι ότι ενώ ήταν φυλακισμένη πέθανε ξαφνικά η 31χρονη κόρη της, Σούχα, σύμφωνα με πληροφορίες από καρδιακή ανακοπή. Η Σούχα έκανε έρευνες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής και θέματα φύλου. Παρά το πένθος η Τζαράρ δεν έλαβε ανθρωπιστική άδεια για να παραστεί στην κηδεία της κόρης της.

Διαβάστε επίσης:

Εκεχειρία στη Γάζα: Πόσο ισχυρή είναι ακόμα η Χαμάς – Το μήνυμα και η επίδειξη ισχύος

Απόρρητη έκθεση του Γερμανού πρέσβη στις ΗΠΑ προβλέπει «υπονόμευση δημοκρατικών αρχών» από τον Τραμπ

Λευκός Οίκος: Με τους Αντετοκούνμπο το αποχαιρετιστήριο βίντεο του Μπάιντεν – «Αμερική σ’ ευχαριστώ» (Video)