Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανά δύο εβδομάδες, προτείνει ο ΠΟΥ

Η άρση των περιορισμών  θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά και συγκεκριμένα σε «στάδια δύο εβδομάδων» επισήμανε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταθέτοντας τις προτάσεις του για το πώς θα πρέπει να γίνει η άρση του lockdown.

«Οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών πριν προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση» επισημαίνει, χαρακτηριστικά τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την πανδημία.

«Η ταχύτητα, η βαθμηδόν χαλάρωση και η ισότητα θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές» κατά τη λήψη αποφάσεων για την αξιολόγηση των μέτρων προσθέτει και διευκρινίζει πως ο πλανήτης παραμένει σε «κρίσιμη σταυροδρόμι».

«Κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης».

«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις, με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες».

«Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα δύο εβδομάδων (αντίστοιχο με την περίοδο επώασης του ιού) μεταξύ κάθε φάσης της μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να υφίσταται επαρκής χρόνος για να γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος ενδεχόμενων νέων επιδημικών εξάρσεων, ώστε να υπάρχει και κατάλληλη απάντηση σε αυτές», προστίθεται ακόμη. Προειδοποίησε δε ότι το «ρίσκο επανεμφάνισης της νόσου θα εξακολουθεί να υφίσταται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό «οδικό χάρτη» για την άμβλυνση των περιοριστικών μέτρων στις χώρες – μέλη της Ε.Ε.