Χαλάρωση των μέτρων με έντονο παρασκήνιο και επιφυλάξεις από την επιτροπή

Χαλάρωση των μέτρων με έντονο παρασκήνιο και επιφυλάξεις από την επιτροπή

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, και βάζοντας και πάλι πάνω απ’ όλα την ατομική ευθύνη, η κυβέρνηση προχωράει σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα.

Παρά τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία η κυβέρνηση ελπίζει και εύχεται αυτή τη φορά το σχέδιό της να πετύχει αφού προσδοκά πως η χαλάρωση των μέτρων δε θα φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ποντάροντας στα self test, παρά την επιφυλακτικότητα που δείχνουν πολλοί ειδικοί λέγοντας πως δεν είναι ίσως η κατάλληλη περίοδος ακόμα για μια τόσο μεγάλη χαλάρωση.

Έτσι, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο (εκτός εμπορικών κέντρων), με τη χρήση ειδικού κωδικού και για 3 ώρες συνολικά την ημέρα. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Η πώληση θα γίνεται με ραντεβού, με 1 πελάτη ανά 25 τμ., και με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Επίσης, από το προσεχές Σάββατο 3 Απριλίου και για κάθε Σαββατοκύριακο, η προσωπική άσκηση (κωδικός 6) θα μπορεί να γίνεται με όχημα σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. «Οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δραστηριότητας», τόνισε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Οι… κακές γλώσσες πάντως θέλουν οι αποφάσεις για σταδιακή άρση του lockdown να μην πάρθηκαν με απόλυτη πλειοψηφία αφού πολλές ήταν οι αντιρρήσεις των μελών της επιτροπής με πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως.  Η πλειονότητα των μελών της εξέφρασε αντιθέσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό «της ελεγχόμενης επανεκκίνησης» όμως τα πράγματα όπως φαίνεται «λύθηκαν» με την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ζητώντας μάλιστα να μπει η επιστημονική σφραγίδα στις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Επιστήμονες στην πλειοψηφία τους ήταν αντίθετοι με την άρση του απαγορευτικού για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και με το αυτοκίνητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση (κωδικός 6) απελευθερώνονται με απόφαση της κυβέρνησης, πιλοτικά.

Εκτός από τις ενστάσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι επιστήμονες εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έξαρσης της πανδημίας. Το αίτημα που έθεσαν ήταν να υπάρξουν rapid test για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε ήδη, και προβλέπει υποχρεωτικότητα διαγνωστικών τεστ σε μια σειρά κλάδων, μεταξύ των οποίων και το λιανεμπόριο.

Ωστόσο, όποιες αντιρρήσεις κι αν υπήρχαν από τους ειδικούς έπρεπε να καμφθούν αφού ήδη τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης είχαν φροντίσει να χαράξουν τη γραμμή προς τους ειδικούς εντείνοντας την πίεση προς την επιτροπή.

Τι θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση 

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, αυτή θα αξιολογηθεί ξανά τις επόμενες ημέρες, όπως και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων. H 12η Απριλίου προβάλλει ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την επανέναρξη των λυκείων.  Σχετικά με την εστίαση τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα και το σχέδιο για άνοιγμα στα μέσα Απριλίου μοιάζει να καταρρέει λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

Έτσι το άνοιγμα της εστίασης πιθανότατα να μετατεθεί για τα τέλη Απριλίου ίσως και μετά το Πάσχα.

Documento Newsletter