Θέση δίπλα στους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους υποστήριξης των υπέρογκων και προκλητικών αμοιβών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ πήρε η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επικαλείται την… παρολίγον χρεοκοπία της, την τιμή της στο χρηματιστήριο καθώς και τις αμοιβές που δίνουν ιδιωτικές εταιρείες ακόμα και εκτός Ελλάδας για να υπερασπιστεί τις χρυσές αμοιβές. Κι όλα αυτά την ώρα που δίνονται εντολές για διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ το σκάνδαλο του «ανακτόρου» του Γ. Στάσση στη Τζιά παραμένει ενεργό.
«Και λίγα είναι» θα μπορούσε να συνοψιστεί η απάντηση της κυβέρνησης για τις χρυσές αμοιβές του επικεφαλής της ΔΕΗ και των μελών του διοικητικού συμβουλίου που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το πρωί της Πέμπτης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης για την «επένδυση» του ανακτόρου των 800 τ.μ. του Γ. Στάσση στη Τζια, την οποία επίσης υπερασπίστηκε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση.
Η αμοιβή του Γ. Στάσση ξεπερνά ετησίως τα 360.000 ευρώ, την ώρα που συνολικά το διοικητικό συμβούλιο έχει ετήσιες αμοιβές που ξεπερνούν τα 971.000 ευρώ, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη να αναγκάζεται την Τετάρτη να παραδεχτεί πως «με τις συνθήκες που βιώνουμε, αυτά 1000 ευρώ την ημέρα είναι υπερβολικό». Την ίδια ώρα, η βουλευτής των γαλάζιων Άννα Καραμανλή σχολίασε για τις υπέρογκες αμοιβές του επικεφαλής της ΔΕΗ «χαλάλι του», υποστηρίζοντας πως «τα αξίζει».
«Κατά την άποψή σας, 360.000 ευρώ τον χρόνο για τον επικεφαλής και 971.000 ευρώ για το διοικητικό συμβούλιο, “χαλάλι τους” ή είναι υπερβολικά ποσά για τέτοιες εποχές;» ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την απάντησή του να προκαλεί το κοινό αίσθημα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ υπερασπίστηκε την πλουσιοπάροχη αμοιβή του Γ. Στασσή, επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει σειρά «επιχειρημάτων», ακόμα και της εξωφρενικής σύγκρισης των αμοιβών υψηλόβαθμων στελεχών σε αντίστοιχες εταιρείες σε άλλες χώρες.
«Οι αμοιβές αυτές κατ’ αρχήν δεν έχουν προκύψει αυτές τις εποχές. Έχουν προκύψει νωρίτερα. Δεύτερον αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά τους αρνητικούς συνειρμούς που μπορεί να προκαλούνται από την ανακοίνωση αυτών των αμοιβών, όμως κανείς για να μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να συγκρίνει τις αμοιβές αυτές με τις αμοιβές στελεχών σε αντίστοιχες ενεργειακές εταιρείες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και εκείνο θα πρέπει να ζυγίσει στο τέλος της ημέρας, εάν το αποτέλεσμα που φέρνουν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτές τις εταιρείες είναι ένα αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που πρέπει να έχει μία χώρα από την πορεία και τα οικονομικά αποτελέσματα και τα πεπραγμένα τέτοιου είδους εταιρειών» ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, προχωρώντας με την απάντηση στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο ίδιος στον εαυτό του.
«Εδώ η πραγματικότητα τι λέει; Ότι η συγκεκριμένη διοίκηση παρέλαβε μία ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας, κυριολεκτικά στα όρια της χρεοκοπίας. Όχι επειδή το λέω εγώ, το έλεγε ο ορκωτός λογιστής εκείνης της περιόδου» συνέχισε, επικαλούμενος πως όταν παρέλαβε η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ η «τιμή της μετοχής της ΔΕΗ βρισκόταν σε κάποιο επίπεδο, έφτασε την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ σε πολλαπλάσιο επίπεδο, κατάφερε να προγραμματίσει επενδύσεις, κατάφερε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, και κατάφερε, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μπορεί η ΔΕΗ να ενισχύσει με πάνω από 800 εκατ. ευρώ τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να συμβάλει και αυτή στο μετριασμό του αποτυπώματος των αυξήσεων».
Σε μια προσπάθεια επίφασης ενσυναίσθησης της κυβέρνησης για τις προκλητικές αμοιβές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε την παραδοχή πως «άρα, εγώ αντιλαμβάνομαι απολύτως την απορία, ή εν πάση περιπτώσει τους συνειρμούς που προκαλούνται σε κάποιον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ή με 1.000 ή με 1.200 ή με 1.500 ευρώ όταν βλέπει τέτοιου είδους αμοιβές», για να επανέλθει αμέσως μετά στην υπεράσπιση των προκλητικών αμοιβών, εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, και διακοπών ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά.
«Από την άλλη όμως, να ξέρουμε ότι πρόκειται για μία εταιρεία που το δημόσιο ελέγχει το 35%, με μια εταιρεία που αν θέλει κανείς να πει ότι οφείλει να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να αποτελείται από στελέχη που να λειτουργούν με έναν τρόπο έτσι ώστε να φέρνουν αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις αυτού του οργανισμού», ενώ έφτασε στο σημείο να ζητάει από τον κόσμο «να συγκρίνει πάντοτε τις αμοιβές των στελεχών αυτών με αντίστοιχες αμοιβές σε ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται στο χρηματιστήριο, που είναι εισηγμένες και που λειτουργούν και σε άλλα κράτη».
«Αν κάποιος λοιπόν θέλει να κάνει ορθολογική και σωστή αξιολόγηση, πρέπει συνολικά να δει το τοπίο. Από τη μια να συμπεριλάβει προφανώς και το κλίμα και τις συνθήκες και τις εύλογες αντιδράσεις των ανθρώπων που αμείβονται πολύ χαμηλότερα, ταυτόχρονα όμως σε αυτό, να βάλει και την άλλη διάσταση. Αυτό είναι η συνολική εικόνα και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μια δίκαιη αποτίμηση» κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που αποδεικνύει πως συνεχίζει να στηρίζει την επιλογή της, τόσο στο πρόσωπο του Γ. Στάσση που βρίσκεται ακάλυπτος για το ανάκτορο της Τζιας, όσο και για τις πλουσιοπάροχες αμοιβές που με δική της πρωτοβουλία εξασφάλισε σε αυτόν και τα χρυσοκάνθαρα στελέχη της ΔΕΗ.