«Πενία τέχνας κατεργάζεται» έλεγε ο θυμόσοφος λαός και από ότι φαίνεται πενία εν μέσω καραντίνας τραπεζικές απάτες κατεργάζεται. Χάκερ χτυπούν τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών και τους αφαιρούν χρηματικά ποσά δίχως οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Ναι, καλά ακούσατε μία τέτοια περίπτωση συνέβη με ιδιώτη ο οποίος διατηρεί λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.
Τον περασμένο Αύγουστο το συγκεκριμένο πρόσωπο (τα στοιχεία και τα αποδεικτικά είναι στη διάθεση του documentonews.gr) έπεσε θύμα hacking στον προσωπικό του λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα. Ο ίδιος φυσικά δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Οι επιτήδειοι άρχισαν να αφαιρούν χρηματικά ποσά. Δύο ημέρες μετά ξαφνικά ο ίδιος ενημερώθηκε μέσω της εφαρμογής Viber από την Τράπεζα, πως είχαν γίνει ασυνήθιστες αγορές από τον λογαριασμό του και ότι σε περίπτωση που ήταν ο ίδιος που τις είχε κάνει να αγνοήσει το μήνυμα αλλιώς να επικοινωνούσε με την Τράπεζα. Ο ιδιώτης θορυβήθηκε. Επικοινώνησε με την Τράπεζα και διαπίστωσε ότι του είχαν αφαιρεθεί από το λογαριασμό περί τα 230 ευρώ. Μάλιστα οι επιτήδειοι με τα χρήματα αυτά αγόρασαν κάρτες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, ενώ ο ίδιος διέθετε κινητή τηλεφωνία σύνδεσης Vodafone.
Όταν η Τράπεζα αντιλήφθηκε την απάτη τον προέτρεψε να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία. Να καταθέσει δηλαδή αίτηση αμφισβήτησης της συναλλαγής και επανέκδοσης τραπεζικής κάρτας. Μετά από ενάμιση μήνα η Τράπεζα επέστρεψε στον πελάτη της τα 230 ευρώ που του είχαν κλέψει.
Ωστόσο μόλις χθες Κυριακή του χάκαραν εκ νέου το λογαριασμό όπως κατήγγειλε στο documentonews.gr. Συγκεκριμένα έχοντας ενεργοποιήσει την εφαρμογή της Εθνικής ώστε να ειδοποιείται για κάθε αγορά που κάνει, ενημερώθηκε ότι είχε αγοράσει ξανά προϊόν της Cosmote. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι είχε πέσει θύμα και πάλι χάκερ και απευθείας ζήτησε να παγώσουν την κάρτα του. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται και που θέτει και ο ίδιος είναι πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Πόσο ασφαλής δηλαδή μπορεί να αισθάνεται κάποιος στην εποχή του ίντερνετ και της πανδημίας όταν έχουν αυξηθεί οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές και τι μέτρα έχουν λάβει οι Τράπεζες γι’αυτά;
Όπως είναι φυσικό κανείς δεν μπορεί να κοιτάζει διαρκώς το λογαριασμό του και να ζει σε ένα τέτοιο καθεστώς ανασφάλειας για τα χρήματά του. Ούτε και μπορεί να προβαίνει κάθε φορά σε ανάλογη γραφειοκρατική διαδικασία ακύρωσης και επανέκδοσης κάρτας. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι συναλλαγές αυτές μπορούν να διασφαλιστούν.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν από λίγες ημέρες το documentonews.gr δημοσιοποίησε μία απίστευτη υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων πελατών της Τράπεζας Πειραιώς που εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια παίζεται στις δικαστικές αίθουσες. Προσωπικά δεδομένα πρώην εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού Alter διέρρευσαν στο διαδίκτυο έπειτα από επίθεση ομάδας hacker.