Ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της εταιρείας Novartis για πρακτικές διαφθοράς στη χώρα μας και τη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ενάμιση χρόνος από τότε που η εταιρεία ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο. όπου δέχτηκε να καταβάλλει 340 εκατ. δολάρια, και παρά το γεγονός ότι από το Δεκέμβριο του 2020 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί επίσημη αγωγή αποζημίωσης προς την εταιρεία. Kατά τις ίδιες πηγές τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ετοιμάζονται να στείλουν σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ζητηθούν από τις ΗΠΑ στοιχεία προκειμένου να κατατεθούν στη συνέχεια οι όποιες αγωγές αποζημίωσης. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ όπου δέχτηκε να καταβάλλει 340 εκατ. δολάρια για πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στη χώρα μας και 10 μήνες μετά τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Για κάποιο άγνωστο λόγο τα αρμόδια υπουργεία έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία, ενώ θα μπορούσαν να έχουν κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και να βάλουν στα Ταμεία του κράτους κάποια εκατομμύρια ευρώ. Κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα για την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που από την πρώτη στιγμή της διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε υιοθετήσει το αφήγημα της σκευωρίας.
Δύο ερωτήσεις στη Βουλή
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν κατατεθεί μάλιστα δύο ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η μία τον Ιανουάριο του 2021 προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, λίγο μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ με την οποία ρωτούσαν τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης το συγκεκριμένο θέμα αλλά εξαρτάται και από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
Η δεύτερη ερώτηση κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο ξανά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά και στα τρία αρμόδια υπουργεία. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση στη Βουλή.
Ο συμβιβασμός τον Ιούνιο του 2020
Τον Ιούνιο του 2020 η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο. Σε αυτόν η Novartis ομολογούσε τα δυσώδη πεπραγμένα της στη χώρα μας για το χρονικό διάστημα 2012 – 2015.
Κατά την επίσημη μετάφραση, η Novartis Hellas από κοινού με δύο υπαλλήλους της Novartis Hellas και «άλλους γνωστούς και αγνώστους, εσκεμμένα και σκόπιμα ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνωμότησαν, συνέργησαν και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική παραδέχεται ότι «με διεφθαρμένο τρόπο» προέβη σε πράξεις για «προώθηση προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο». Μάλιστα, στην επίσημη μετάφραση σημειώνεται ρητά ότι τα χρήματα δόθηκαν στον εν λόγω αξιωματούχο για:
Α) Να επηρεαστούν οι πράξεις και αποφάσεις του εν λόγω αξιωματούχου.
Β) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση των καθηκόντων του.
Γ) Να εξασφαλιστεί ανάρμοστο πλεονέκτημα.
Δ) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον της «αλλοδαπής κυβέρνησης», δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της «εν λόγω κυβέρνησης» ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas.
Τους πότισε φαρμάκι η Novartis
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ το Δεκέμβριο του 2020
Το Δεκέμβριο του 2020 το ΝΣΚ γνωμοδότησε σχετικά με το κατά πόσο μπορούσε η χώρα μας να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της Novartis με βάση και τα όσα παραδέχτηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί σχετικό ερώτημα προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφέρονταν ρητά πως το ελληνικό Δημόσιο μπορούσε να προχωρήσει στην «άσκηση αγωγής κατά της Novartis Hellas AEBE, για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και των λοιπών νομικών προσώπων με αίτημα τη μη επανάληψη της προσβολής αυτής στο μέλλον και τη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τη συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της..». Στην ίδια γνωομδότηση επισημαίνονταν ακόμη ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην «άσκηση αγωγής κατά της εταιρείας για ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων δημοσίων νομικών προσώπων μετά τον προσδιορισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ύψους αυτής».
Γνωμοδότηση κόλαφος από το ΝΣΚ για την υπόθεση Novartis: Ήταν σκάνδαλο, διεκδικήστε αποζημίωση
Ωστόσο 10 μήνες μετά η αγωγή ακόμη δεν έχει κατατεθεί. Αντίθετα τα αρμόδια υπουργεία ακόμη ψάχνονται μεταξύ τους ώστε να έρθουν σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές και να προχωρήσουν στη συνέχεια αγωγή αποζημίωσης. Αντί να έχουν κινηθεί ταχύτατα, καθώς σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα «νομικά όπλα» που έχει στα φαρέτρα της η χώρα μας είναι συντριπτικά μετά και την παραδοχή της εταιρείας στις ΗΠΑ για τις πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στη χώρα μας.