Χάγη-Διεθνές Δικαστήριο: Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη

Χάγη-Διεθνές Δικαστήριο: Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη

Ιστορικές ακροάσεις για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ από το 1967, διεξάγονται στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη (ICJ)

Συνολικά 52 χώρες και τρεις οργανισμοί θα παρουσιάσουν τις νομικές συνέπειες της κατοχής της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ρίγιαντ Αλ-Μαλίκι, θα καταθέσει πρώτος.

Οι ακροάσεις θα διεξαχθούν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να συζητήσουν οι δικαστές πριν εκδώσουν την απόφασή τους.

Ενώ το Ισραήλ έχει αγνοήσει παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν, το γεγονός θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική πίεση για τη σφαγή που διεξάγει στη Γάζα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 29.000 Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.

Μεταξύ των χωρών που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στις ακροάσεις είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος. Το Ισραήλ δεν θα λάβει μέρος, αν και έχει στείλει γραπτές παρατηρήσεις.

Οι ακροάσεις αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας των παλαιστινίων να ζητήσουν από τους διεθνείς νομικούς θεσμούς να εξετάσουν τη συμπεριφορά του Ισραήλ, η οποία βύθισε τη Γάζα σε ανθρωπιστική κρίση.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ –περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης τις οποίες ζητούν οι Παλαιστίνιοι για τη δημιουργία κράτους – στον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 (γνωστός και ως Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος). Αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, αλλά, μαζί με τη γειτονική Αίγυπτο, εξακολουθεί να ελέγχει τα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα.

Σημειώνεται, ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση ζητά από το ICJ συμβουλευτική γνώμη σχετικά με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Διευκρινίζεται επίσης, ότι η εν λόγω διαδικασία είναι ξεχωριστή από την υπόθεση προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, για παραβίαση της σύμβασης για τη γενοκτονία του 1948.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Τι σημαίνει για την περιουσία του το πρόστιμο των 355 εκατ. δολαρίων – Έρανο ξεκίνησαν οπαδοί του

Νόβιτσοκ: Τι είναι ο νευροτοξικός παράγοντας που ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω Ναβάλνι

«Βόμβα» από τη σύζυγο του Ναβάλνι: «Ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ» (Video)

Documento Newsletter