Με μια ιστορική απόφαση το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τις γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα, αναγνωρίζοντας ότι οι κατηγορίες της προσφυγής της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας έχουν βάση.
Αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεση σε αλλά δεν διέταξε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Αν και δεν πήρε όλα τα μέτρα που ζητούσε με την προσφυγή της η Νότια Αφρική έδωσε προθεσμία ενός μήνα στο Ισραήλ να συμμορφωθεί με μια σειρά από εντολές που έχουν να κάνουν με τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής και την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Διεθνές Δικαστήριο που αποτελεί μέρος του ΟΗΕ καταρχήν αποφάσισε ότι έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση αντίθετα με τις ενστάσεις του Ισραήλ.
Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, θεωρεί εύλογη την προσφυγή της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου χαιρετίστηκε ως θετική από την Νότια Αφρική και οργανώσεις που υποστηρίζουν το τέλος του πολέμου στη Γάζα
LIVE εικόνα από τη Χάγη
Η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Τζόαν Ντόναχιου έκανε μια μακροσκελή ανάλυση όλων των στοιχείων που μελέτησε το Δικαστήριο και εκεί φαίνεται η δραματική και επείγουσα κατάσταση στη Γάζα.
Αν και δεν υπάρχουν ανεξάρτητα διασταυρωμένα στοιχεία το Δικαστήριο αναγνωρίζει ως τελευταίο απολογισμό ότι 25.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 300.000 κτίρια έχουν καταστραφεί και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα και ο θύλακας έχει καταστεί «μη κατοικήσιμος».
Αναγνώρισε ότι ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής, με έλλειψη φαγητού, φαρμάκων και στέγης.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου περιέγραψε μια εντελώς εφιαλτική κατάσταση στη Γάζα και των ταλαιπωριών που βίωσαν οι Παλαιστίνιοι και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Το δικαστήριο άκουσε τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων και σημείωσε μερικές από αυτές. Οτι στις 9 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε πλήρη πολιορκία της Γάζας και είχε πει ότι απελευθέρωσε όλους τους περιορισμούς για την καταπολέμηση «ανθρώπινων ζώων» προσθέτοντας: «Θα εξαλείψουμε τα πάντα».
Ανέφερε τον συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ότι «η Γάζα έχει γίνει τόπος θανάτου και απελπισίας».
Οι αποφάσεις για προσωρινά μέτρα
- Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει τη διάπραξη εγκλημάτων όπως αυτά που περιγράφονται στη Σύμβαση περί Γενοκτονίας (ψήφοι 15-2),
- να διαβεβαιώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις του δεν διαπράττουν κανένα από αυτά (ψήφοι 15-2),
- να προλάβει και να τιμωρήσει άμεσες δηλώσεις υποκίνησης στα παραπάνω εγκλήματα (ψήφοι 16-1),
- να επιτρέψει άμεσα την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα (ψήφοι 16-1),
- να διατηρήσει και να αποφύγει την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων εγκλημάτων (ψήφοι 15-2),
- να παράσχει έκθεση στο δικαστήριο για την πορεία των μέτρων εντός ενός μήνα. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στη Νότια Αφρική, η οποία διατηρεί δικαίωμα σχολιασμού της έκθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου (ψήφοι 15-2).
- Το Δικαστήριο ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.
Διαβάστε επίσης: Γάζα: Δίχως τέλος το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιουνίς – «Ανθρώπινη θάλασσα κινείται προς τη Ράφα»
Γάζα: Την Παρασκευή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ