Χάγη: Η Παλαιστίνη ζητά τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής – «Χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη»

Nα σταματήσει η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και το σύστημα του απαρτχάιντ που επιβάλλει το Ισραήλ, ζήτησαν κατά την ακρόασή τους στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) εκπρόσωποι από την Παλαιστίνη.

Υποστήριξαν μεταξύ άλλων, ότι η ύπαρξη και η άσκηση του παλαιστινιακού δικαιώματος στην αυτοδιάθεση δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Ζήτησαν επίσης από το ICJ, να αναγνωρίσει ότι οι πρακτικές διακρίσεων του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού ισοδυναμούν με απαρτχάιντ.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίγιαντ Αλ-Μαλίκι και ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη Ρίγιαντ Μανσούρ, μαζί με αρκετούς ακαδημαϊκούς και νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπησαν την Παλαιστίνη στις ακροάσεις που ξεκίνησαν στη Χάγη τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου και οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 26 Φεβρουαρίου.

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και επιβάλλει πολιτική απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων επί χρόνια», δήλωσε ο αλ Μάλικι κατά την έναρξη της εβδομάδας ακροάσεων για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. «Είναι ηθική και νομική υποχρέωση αυτό να σταματήσει άμεσα», πρόσθεσε.

«Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται αποικιοκρατία και απαρτχάιντ» και «ορισμένοι μπορεί να εξοργίζονται με αυτά τα λόγια, όμως πρέπει να εξοργίζονται με τη δική μας πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ.

 

Από την πλευρά του, ο Μανσούρ ανέφερε ότι το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για πράξεις του που παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και όχι να ανταμείβεται γι’ αυτές.

«Σας καλούμε να επιβεβαιώσετε ότι η ισραηλινή παρουσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και ότι η κατοχή της πρέπει να τερματιστεί άμεσα, πλήρως και άνευ όρων. Χωρίς λογοδοσία, δεν υπάρχει δικαιοσύνη και χωρίς δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Επιθυμούμε ένα μέλλον στο οποίο τα Παλαιστίνια παιδιά, θα αντιμετωπίζονται ως παιδιά», πρόσθεσε.

 

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, με εκπροσώπους από τη Νότια Αφρική, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, την Ολλανδία, το Μπαγκλαντές και το Βέλγιο, οι οποίοι θα παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους στην υπόθεση.

Η εν λόγω διαδικασία είναι ξεχωριστή από την υπόθεση προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, για παραβίαση της σύμβασης για τη γενοκτονία του 1948. Τώρα, το ICJ έχει κληθεί να καθορίσει τις νομικές συνέπειες της επί δεκαετίες κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Μειώνονται τα ποσοστά της ακροδεξιάς – Φέρνουν καρπούς οι συνεχείς αντιφασιστικές διαδηλώσεις

TikTok: Έρευνα της Κομισιόν για παραβίαση κανόνων σχετικά με την προστασία των παιδιών

Φαμπρίς Λεγκέρι: Από την Frontex και τις επαναπροωθήσεις στις Ευρωεκλογές με την ακροδεξιά της Λεπέν

Ετικέτες