Ισχυρό μήνυμα προς την Αγκυρα εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου εκπέμπει η αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar) στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης. Το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
10:21 έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών για την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
10:30 Ξεκίνησε η συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών
10:45 Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσέφερε ένα βιβλίο στον στρατάρχη της Λιβύης.
11:30 Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον λίβυο στρατάρχη
11:35 Άρχισαν οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών
12:00 Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών του στρατάρχη Χαφτάρ
12:05 Δηλώσεις Δένδια μετά τη συνάντηση με Χαφτάρ
12:20 Εντονες αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα
12:35 Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο Μέρκελ
13:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον στρατάρχη Χαφτάρ
14:00 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ
14:15 Γεύμα παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον στρατάρχη Χαφτάρ
Η επίσκεψη στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Ο στρατηγός Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
Ο στρατηγός Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ- Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του στρατηγού Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Το βράδυ της Πέμπτης
Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.
Η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Λιβύης έρχεται δύο ημέρες πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο, στην οποία η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί.
Την Πέμπτη όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας ο οποίος βρέθηκε εκτάκτως στη Λιβύη για συζητήσεις με τον στρατάρχη πήρε από αυτόν το «πράσινο φως» για την εκεχειρία ώστε να διεξαχθεί ομαλά η Διάσκεψη του Βερολίνου.
«Ο στρατηγός Χάφταρ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνδράμει στην επιτυχία των συζητήσεων για τη Λιβύη και είναι διαθέσιμος να συμμετέχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να διατηρήσει την υπάρχουσα εκεχειρία», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.
«Είναι ένα καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία» επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ. «Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ’ όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται» σημείωσε.