Χαβάη: Πρόστιμο στους πεζούς που διασχίζουν το δρόμο και κοιτούν το κινητό

Θέλοντας να μειώσει τον αριθμό των τραυματισμών και των θανάτων που οφείλονται στην έλλειψη προσοχής λόγω χρήσης κινητού, η Χονολουλού γίνεται η πρώτη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που νομοθετεί για να συνετίσει τους απρόσεκτους πεζούς.

«Στέλνεις μήνυμα ή ασχολείσαι με το κινητό ή το τάμπλετ σου την ώρα που περνάς το δρόμο στη Χονολουλού; Έσω έτοιμος να πληρώσεις μεταξύ 13 και 85 ευρώ,» λέει εν πολλοίς η αστυνομία της Χαβάης, η οποία, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, από τις 25 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους θα επιβάλλει πρόστιμο σε όσους είναι απορροφημένοι από τα κινητά τους ενώ διασχίζουν το δρόμο. Το πρόστιμο θα είναι ανάλογο με τις φορές που έχουν «πιαστεί» από την αστυνομία να υποκύπτουν σε αυτό το παράπτωμα.

Η πρωτεύουσα της Χαβάης είναι η πρώτη που απαγορεύει επίσημα τη χρήση του κινητού από τους πεζούς, ενώ πολλές πόλεις παγκοσμίως αναζητούν τρόπους για να βάλουν ένα φρένο στα λεγόμενα «ζόμπι με τα κινητά», τα οποία συχνά είτε πέφτουν πάνω σε κολώνες είτε διασχίζουν το δρόμο ενώ διέρχονται αυτοκίνητα, εντελώς απορροφημένα από τις συσκευές τους.

Από την πολιτική των προστίμων θα εξαιρούνται όσοι κάνουν κλήσεις εκτάκτου ανάγκης.

«Έχουμε την ατυχή πρωτιά όλων των πόλεων της επαρχίας με το μεγαλύτερο αριθμό πεζών, κυρίως μεγαλύτερων σε ηλικία, που τραυματίζονται στις διαβάσεις,» υποστηρίζει ο δήμαρχος της Χονολουλού Κιρκ Κάλντγουελ.

Μεταξύ 2000 και 2011, περισσότεροι από 11.000 τραυματισμοί στις ΗΠΑ οφείλονταν στην απόσπαση της προσοχής λόγω χρήσης κινητού, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που δημοσιεύθηκε το 2015.

Χάρη σε αυτά τα ευρήματα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αναγκάστηκε να συμπεριλάβει το λεγόμενο «αφηρημένο περπάτημα» στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους κινδύνους για τραυματισμό ή και θάνατο εξ αμελείας.

Οι προσπάθειες των αρχών να σώσουν, στην κυριολεξία, τους πεζούς από τα κινητά τους δεν περιορίζεται στη Χαβάη και την Αμερική. Στο Λονδίνο, καλύφθηκαν δοκιμαστικά οι φανοστάτες με μαλακό υλικό που μετριάζει την πρόσκρουση των απορροφημένων πεζών. Στην πόλη Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας πάλι, τοποθετήθηκαν ειδικά φανάρια στο έδαφος κοντά στις ράγες του τραμ, έτσι ώστε οι πεζοί που κοιτούν τα κινητά τους να μπορούν να δουν ταυτόχρονα εάν μπορούν να διασχίσουν τη διάβαση.