Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και η μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση ξεπερνούν κάθε λογική, δεδομένου ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, πλήττοντας το θαλάσσιο και παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας.
Τα αίτια αυτής της παράλογης τραγωδίας, η οποία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και με αυστηρότητα οι ευθύνες στους υπαιτίους.
Σήμερα το πρωί, το WWF Ελλάς υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, η οποία διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Θεωρώντας ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, το WWF Ελλάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς.
Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».
«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. «Η απόδοση των ευθυνών και η ποινική προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς, ως WWF, θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διαλεύκανση των αιτιών και τη διαφανή και κατά το δυνατόν πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών».
Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες απορρύπανσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, το WWF Ελλάς επιφυλάσσεται για μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωσή τους, τονίζοντας ότι οι πρώτες μέρες μετά το ατύχημα είναι κρίσιμες για τον περιορισμό ή την αποφυγή των σοβαρότερων επιπτώσεων σε περιβαλλοντικό επίπεδο.