WSJ: Αραβες είχαν προτείνει στον Σινουάρ να να διαφύγει από τη Γάζα αλλά εκείνος αρνήθηκε

AP Photo/Francisco Seco)

Πρόταση Αράβων διαμεσολαβητών να διαφύγει από τη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται ότι είχε απορρίψει ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η πρόταση προέβλεπε ως αντάλλαγμα να αναλάβει η Αίγυπτος τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων για λογαριασμό της Χαμάς, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, των αραβικών χωρών και της Χαμάς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν, ο Σινουάρ γνώριζε ότι θα μπορούσε να σκοτωθεί και, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές, είχε προτείνει η οργάνωση να επιλέξει ηγετικό συμβούλιο που θα κυβερνούσε και θα διαχειριζόταν τη μεταβατική περίοδο μετά τον θάνατό του.

«Δεν είμαι υπό πολιορκία, είμαι σε παλαιστινιακό έδαφος», φέρεται να είχε απαντήσει τότε ο Σινουάρ, ο Νο1 καταζητούμενος του Ισραήλ, στην πρόταση των Αράβων διαμεσολαβητών.

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει επίσης πως η ισραηλινή ηγεσία είχε υποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τον Σινουάρ, την επιρροή που είχε και τον κίνδυνο που αποτελούσε. Τα πολλά και σκληρά χρόνια που πέρασε ως κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές, τον ανέδειξαν σε ήρωα για τον λαό της Γάζας.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας του Ισραήλ έχουν περιγράψει ως «μοιραίο λάθος» το ότι άφησαν τον Σινουάρ να βγει από τη φυλακή ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Την εξόντωση του Σινουάρ είχε προσπαθήσει και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, αλλά τότε ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει ότι ο ηγέτης της Χαμάς είχε επικεντρωθεί στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και δεν αποτελούσε πραγματική απειλή για το Ισραήλ.

Παρόμοια κατάληξη είχε και συζήτηση που φέρεται να έγινε το 2022, όταν ο Μπένετ προσπάθησε και πάλι να πείσει το υπουργικό του συμβούλιο για την ανάγκη επίθεσης στον Σινουάρ, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης 

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο JetStream – Πώς θα έρθουν οι βροχές (Photos)

ΣΥΡΙΖΑ: Τελικό ξεκαθάρισμα στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία

Λίβανος: Διοικητικά και τραπεζικά κτίρια στο στόχαστρο του Ισραήλ – Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και συννεφιά τη Δευτέρα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Super League: Νέα δεδομένα στην κορυφή – Η βαθμολογία και τα ματς «κλειδιά» της επόμενης αγωνιστικής (Videos)