Ως ικέτης στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ως ικέτης στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο στο γεωπολιτικό σκέλος όσο και στο οικονομικό ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μπροστά στην κάμερα κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας».

Όσον αφορά το γεωπολιτικό σκέλος ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών καθώς και την στήριξη της Ελλάδας σε ότι αφορά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα F-35. Στο οικονομικό ζήτησε την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε μία πολύ σημαντική χρονική περίοδο. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως αυτή η σχέση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της. Μπορεί όμως να βελτιωθεί. Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου».

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε: «Θέλω να επισημάνω επίσης την οικονομική πτυχή της σχέσης μας. Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας».

Κάνοντας παρέμβαση ύστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα ανέφερε: «Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου».

Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη λέγοντας: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου»

Documento Newsletter