Winter is coming

To “Winter is Coming” είναι το πρώτο επεισόδιο της γνωστής τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones. Η φράση αυτή χαρακτηρίζει τόσο τη σειρά όσο και την αγωνία για τους επόμενους μήνες. Ενώ στο Game of Thrones έχουμε να κάνουμε με μυθοπλασία, ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική βαρυχειμωνιά.

Οι χαμηλοί μισθοί της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, συγκρινόμενοι με τις απογειωμένες τιμές των καυσίμων, του ρεύματος και των προϊόντων πρώτης ανάγκης, εξακολουθούν να μη φτάνουν για να βγει ο μήνας. Τα χρέη στους λογαριασμούς ενέργειας στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ με την κατάσταση να τίθεται εκτός ελέγχου.

Με βάση τη Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11.3%, δείκτης που συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε (9.1%). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικής ανισότητας για πρώτη φορά από το 2016. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, 7 στα 10 νοικοκυριά αναγκάζονται να κόψουν βασικά είδη διατροφής. Όλα αυτά ενώ τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ξεπερνούν το 1.5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα 9μηνο (αύξηση 234%).

Σήμερα η Ελλάδα εισάγει 70 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες. Αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει σε επίπεδα των 240-250 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το κόστος μπορεί να φτάσει ακόμη και 1.5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση από μόλις 200-300 εκατ. ευρώ με βάση τις τιμές στις αρχές του 2021. Αυτή τη διαφορά ποιος θα την επιβαρυνθεί;

Ακόμα και αν πιστέψουμε τις καθαρά προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, (το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι άμεσο αλλά σε βάθος διετίας) δεν φτάνουν, και είναι χλευασμός προς τον πολίτη με παροδικές παροχές, επιδόματα και κουπόνια, δίχως να δίνει απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Στην ουσία οι πολίτες πληρώνουν διπλά την ακρίβεια Μητσοτάκη, από τη μία με τα φουσκωμένα τιμολόγια ρεύματος, τις αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα αγαθά, και από την άλλη μέσω των φορολογικών υπερεσόδων εξαιτίας των ακραίων ανατιμήσεων (5,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι).

Στον αντίποδα, η Πορτογαλία μείωσε τον φόρο στα καύσιμα. Επίσης, σχεδιάζει να μειώσει τον ΦΠΑ στο 6% από 13%. Στην Ισπανία, η μέση τιμή της μεγαβατώρας καταγράφεται στα 188 ευρώ ενώ στην Ελλάδα στα 697 ευρώ. Επίσης, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% σε μόνιμη βάση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το Βέλγιο. Στο μήκος κύματος αυτό κινούνται πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΥΓ 1: Ο κόσμος αυτό το χειμώνα καλείται να επιλέξει μεταξύ ζεστασιάς και φαγητού. Συνεπώς, συμφωνώ απολύτως με αυτό που είπε ο υπουργός κ. Πέτσας: “Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει”. Δύσκολο να προσαρμοστείς. Καλύτερα να πεθάνεις λοιπόν.

ΥΓ 2: Χθες, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, παρακολούθησα σε ζωντανή μετάδοση την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που εκφώνησε στο Ευρωκοινοβούλιο την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησε για φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιριών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ποσοστό. Η αγάπη άργησε ένα χρόνο. Ακόμα και έτσι, θα γίνει άμεσα ή στο τέλος θα είναι αργά για δάκρυα Ούρσουλα;

Ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, πρ. υποδιοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων