Wikileaks: Απόρρητο έγγραφο του Ισραήλ αναφέρεται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας

FILE - Παλαιστίνιοι περιμένουν να περάσουν στην Αίγυπτο στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023. Καθώς οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι στην κλειστή Γάζα προσπαθούν να βρουν καταφύγιο κάτω από τον ανελέητο βομβαρδισμό του Ισραήλ ως αντίποινα για τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η γειτονική Αίγυπτος και η Ιορδανία απάντησαν με κατηγορηματική άρνηση. (AP Photo/Fatima Shbair, File)

Τα Wikileaks με αναρτήσεις τους στα social media δημοσίευσαν απόρρητο έγγραφο που συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ και στο οποίο περιγράφεται ένα σενάριο απέλασης 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα με συνεχείς βομβαρδισμούς από βορρά προς νότο.  Το έγγραφο δημοσιεύθηκε αρχικά από την εβραϊκή ιστοσελίδα https://www.mekomit.co.il/

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση που ακολουθεί:

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ εξέδωσε ένα μυστικό έγγραφο δέκα σελίδων που περιέγραφε την εκδίωξη του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας στο βόρειο Σινά, στην Αίγυπτο:

1. Εντολή στους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις,
2. Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα,
3. Οι δρόμοι μέσω της Ράφα πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι,
4. Ίδρυση πόλεων με σκηνές στο βόρειο Σινά και κατασκευή πόλεων για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.

Το έγγραφο έχει επαληθευτεί από αξιωματούχο του Υπουργείου Πληροφοριών, σύμφωνα με την εβραϊκή ιστοσελίδα Mekomit που δημοσίευσε αρχικά το έγγραφο. Το Mekomit σημείωσε ότι τα έγγραφα του Υπουργείου Πληροφοριών είναι συμβουλευτικά και δεν δεσμεύουν την εκτελεστική εξουσία.

Όπως γράφει η εβραϊκή ιστοσελίδα: 

Επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Πληροφοριών συνιστά στο σύστημα ασφαλείας να πραγματοποιήσει πλήρη μεταφορά όλων των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στο Βόρειο Σινά, ως η προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των τριών εναλλακτικών που προσφέρει σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα τέλος του πολέμου.

Και αν επιζήσουμε από τον πόλεμο, πώς θα ξεκουράσουμε τα θραύσματα της ζωής μας;

Η ύπαρξη του εγγράφου δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι οι συστάσεις του λαμβάνονται υπόψη από το σύστημα ασφαλείας. Παρά το όνομά του, το Υπουργείο Πληροφοριών δεν είναι υπεύθυνο για κανένα όργανο πληροφοριών, αλλά εκπονεί ανεξάρτητα μελέτες και έγγραφα πολιτικής, τα οποία διανέμονται προς εξέταση από την κυβέρνηση και τους φορείς ασφαλείας αλλά δεν είναι δεσμευτικά για αυτούς. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του γραφείου είναι περίπου 25 εκατομμύρια NIS (περίπου 6.000.000 ευρώ) και η επιρροή του θεωρείται σχετικά μικρή.

Το έγγραφο συνιστά στο Ισραήλ να ενεργήσει “για να εκκενώσει τον πληθυσμό της Γάζας στο Σινά” κατά τη διάρκεια του πολέμου: να δημιουργήσει πόλεις σκηνών και νέες πόλεις στο βόρειο Σινά, που θα φιλοξενήσουν τον εκτοπισμένο πληθυσμό και στη συνέχεια “να δημιουργήσει μια στείρα ζώνη πολλών χιλιομέτρων εντός της Αιγύπτου και να μην επιτρέψει στον πληθυσμό να επιστρέψει σε δραστηριότητα ή διαμονή κοντά στα ισραηλινά σύνορα». Ταυτόχρονα, χώρες στον κόσμο, και πρωτίστως οι ΗΠΑ, πρέπει να αξιοποιηθούν για να εφαρμόσουν την κίνηση.

Το σενάριο – Τι προβλέπει

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο το Ισραήλ θα συνεχίζει να σαρώνει με βομβαρδισμούς τη Γάζα, σταδιακά όλο και νοτιότερα, ενώ θα διατηρήσει ανοιχτό το συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο. Από τη Ράφα, στόχος είναι να προκληθεί μαζική έξοδος προς την αιγυπτιακή πλευρά.
Αυτό κατά το έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ θα γίνει σε καταυλισμούς με σκηνές στο βόρειο τμήμα του όρους Σινά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατασκευή πόλεων.

Σημειώνεται ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτούν μία τέτοια εξέλιξη. Ειδικά το Κάιρο προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει να μεταφερθεί σε αιγυπτιακό έδαφος το ορμητήριο των παλαιστινιακών οργανώσεων που μάχονται το Ισραήλ διεκδικώντας να επιστρέψουν τα Κατεχόμενα στον έλεγχο των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.