Στις εξωτερικές εγκαταστάσεις του Κλειστού Ολυμπιακού Σταδίου Γαλατσίου πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου το 18ο Αφρικανικό Φεστιβάλ Πολιτισμού.
Φωτογραφίες: Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi
Για να ξεκινήσουμε από τα απολύτως τυπικά, διοργανώθηκε από τις πρεσβείες και τα επίτιμα προξενεία των αφρικανικών χωρών, διαπιστευμένα στην Ελλάδα, με τη στήριξη του Δήμου Γαλατσίου. Αδύνατον να μη βρεις το σημείο. Η μουσική, οι μυρωδιές και ο παλμός γίνονταν αισθητά ήδη από τη λεωφόρο Βεΐκου.
Ξέφρενος χορός στον ρυθμό είκοσι μίας χωρών
Στις εγκαταστάσεις τα περίπτερα των χωρών ήταν στημένα περιμετρικά: Αλγερία, Ανγκόλα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γκάνα, Δημοκρατία του Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μαρόκο, Μπουρούντι, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική, Σουδάν, Τυνησία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε. Προτού ξεκινήσουμε τη βόλτα μας σταθήκαμε στο περίπτερο του Χαμόγελου του Παιδιού και ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε στο Documento: «Είκοσι μία αφρικανικές χώρες, οι πρεσβείες και τα προξενεία τους στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά στηρίζουν το Χαμόγελο του Παιδιού μέσα από το Αφρικανικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται στη χώρα μας για 18η χρονιά. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την υποστήριξη του έργου μας πανελλαδικά».
Οι οικοδεσπότες φιλόξενοι, χαμογελαστοί και πάντα πρόθυμοι να λύσουν κάθε απορία των επισκεπτών. Μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι όλοι με παραδοσιακές στολές, παρέσυραν τον κόσμο στη διασκέδαση, είτε χορευτική είτε γαστρονομική.
Στο κέντρο του χώρου των εκδηλώσεων η σκηνή όπου η μουσική δεν σταματούσε ποτέ. Επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά συγκροτήματα από όλες τις χώρες που συμμετείχαν εναλλάσσονταν παίζοντας είτε παραδοσιακές μουσικές είτε πιο σύγχρονα ακούσματα από την Αφρική. Φυσικά δεν έλειπαν τα θρησκευτικά ακούσματα, σπιρίτσουαλ και γκόσπελ. Σε αρκετά από αυτά οι καλλιτέχνες είχαν προσθέσει ελληνικό στίχο. Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη μουσική πλευρά του φεστιβάλ με μία λέξη, θα ήταν «ξεσηκωτική». Ολος ο κόσμος σε διαρκή κίνηση, πάνω και κάτω από τη σκηνή. Χορός παντού! Δεν ήταν μόνο η μουσική που σε έκανε να χορεύεις συνέχεια. Κάθε στιγμή κάποιος σε έπαιρνε από το χέρι για να σε παρασύρει σε ξέφρενες φιγούρες. Οποιος ήθελε κάτι πιο παραδοσιακό μπορούσε να βάψει το πρόσωπό του απευθυνόμενος στις κοπέλες που αναλάμβαναν αυτό το έργο, σχεδόν σε κάθε περίπτερο, όπως επίσης να κάνει τατουάζ με χένα σε ιδιαίτερα σχέδια και χρώματα.
Το δυσκολότερο να περιγραφεί με λέξεις είναι το γαστρονομικό υπερθέαμα. Οι ποσότητες του φαγητού ήταν πραγματικά ατελείωτες. Σαλάτες, κρεατικά, ζυμαρικά, θαλασσινά υπήρχαν παντού.
Γαστρονομική πανδαισία και αναμνηστικά από την Αφρική
Στο περίπτερο κάθε χώρας υπήρχαν οι πατροπαράδοτες γεύσεις της και ετοιμάζονταν με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος. Με μια απλή ματιά, χωρίς δοκιμή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ κοντά στα δικά μας, μεσογειακά εδέσματα και δεδομένα. Τη μεγάλη διαφορά όμως έκαναν οι σάλτσες. Καυτερές, γλυκές, ξινές. Το πιάτο γέμιζε και ξαναγέμιζε. Ο τομέας του φαγητού ήταν ο μόνος στον οποίο λάβαμε αρνητικές απαντήσεις όταν ρωτήσαμε μυστικά γαστρονομίας και μαγειρέματος. Φυσικά δεν έλειπαν και τα παραδοσιακά ποτά από κάθε χώρα που συνόδευαν το εκάστοτε πιάτο.
Οι παραδοσιακές πρώτες ύλες φαγητού, με τις κατάλληλες επεξηγήσεις από τους ειδικούς για τον τρόπο μαγειρέματος, ήταν μία από τις επιλογές για αγορά, όπως και τα ποτά κάθε χώρας. Εκεί όμως που πραγματικά η ποικιλία ήταν τεράστια ήταν τα αναμνηστικά. Είδη (πολύχρωμου) ρουχισμού, καπέλα, μαντίλια, παραδοσιακά είδη υπόδησης και κάθε αξεσουάρ για την εξόρμηση στις παραλίες υπήρχαν παντού. Οπως επίσης κοσμήματα, όλα χειροποίητα: σκουλαρίκια, βραχιόλια, δαχτυλίδια, χτένες, πολύχρωμα κοκαλάκια για τα μαλλιά, μπρελόκ, βεντάλιες, τσάντες και πορτοφόλια.
Γεμάτο κέφι, χορό, τραγούδι, φαγητό, πολύ φαγητό και μοναδικό παλμό από τους οικοδεσπότες: Το κλίμα στο 18ο Αφρικανικό Φεστιβάλ Πολιτισμού απέδειξε οτι η καρδιά της Αφρικής χτυπάει πάντα δυνατά στην Ελλάδα. Ραντεβού του χρόνου.