Δεν παραξενευόμαστε. Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές «έξυπνες» συσκευές (και κατασκευές): «έξυπνα» κινητά, «έξυπνα» αυτοκίνητα, «έξυπνες» κουζίνες, ακόμη και «έξυπνα» σπίτια. Γιατί να μην υπάρχουν και «έξυπνες» τουαλέτες;
Όλα ξεκίνησαν το 1903, όταν ο Ιάπωνας εφευρέτης Καζουσίκα Οκουραμάντε ταξίδεψε στη Δύση. Εντυπωσιάστηκε από τις «πορσελάνινες» τουαλέτες της Ευρώπης και, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, βάλθηκε να εκσυγχρονίσει το ιαπωνικό μπάνιο (εκείνη την εποχή, η τουαλέτα ήταν εκτός της κατοικίας και ήταν αυτό που εμείς ονομάζουμε «τούρκικη»). Το 1914, κατασκεύασε την πρώτη ιαπωνική τουαλέτα με καζανάκι και τρία χρόνια αργότερα, ίδρυσε την εταιρεία Toyo Toki Company. Η οποία, το 1970, μετονομάστηκε σε TOTO.
Το 1980, η TOTO δημιούργησε το «Washlet», μία τουαλέτα η οποία έχει ενσωματωμένες τις λειτουργίες του μπιντέ. Άμεση επιτυχία! Οι μηχανικοί της εταιρείας βελτίωσαν τη θερμοκρασία του νερού, ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Και αναζήτησαν τη «χρυσή γωνία» πρόσκρουσης στα τρυφερά οπίσθια του χρήστη. Μετά από πολλές δοκιμές, αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν 43 μοίρες.
Επιπλέον, όπως εξηγεί ο πολεοδόμος και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καναγκάουα, Σιχοχίκο Τακαχάσι «οι Ιάπωνες δεν μπορούσαν (στο παρελθόν) να πουν τη λέξη “τουαλέτα”. Ντρέπονταν… υπήρχαν όλα εκείνα τα άβολα θέματα με τον ήχο και τη μυρωδιά που σχετίζονταν με την τουαλέτα». Με το «Washlet», τα προβλήματα λύθηκαν. Διότι, απλά, η τουαλέτα της TOTO αφαιρούσε τη μυρωδιά και κάλυπτε τους ήχους (ο πίνακας με τα διάφορα κουμπιά για τη λειτουργία της τουαλέτας προβλέπει ενεργοποίηση μουσικής κατά τη διάρκεια της πράξης).
Η Ιαπωνία «αγκάλιασε» το «Washlet». Δεν υπάρχει καλύτερο WC σε αυτοκινητόδρομο εκτός πόλης από αυτά της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Όμως, το «Washlet» έχει γίνει και το απόλυτο status symbol στον πλανήτη όσον αφορά τα WC: το βρίσκουμε στο πεντάστερο ξενοδοχείο Shangri-la στην οροφή του Shard, στο Λονδίνο. Το βρίσκουμε στη business class των Boeing 777. Το βρίσκουμε ακόμη και στο Λούβρο.
Και για να μην μπερδεύονται οι τουρίστες στην Ιαπωνία με τον πολύπλοκο πίνακα λειτουργιών, πριν από λίγους μήνες η Ιαπωνική Ένωση Βιομηχανιών Ειδών Υγιεινής τυποποίησε τα εικονίδια των κουμπιών. Για να μην αιφνιδιαστεί ο τουρίστας από έναν πίδακα νερού στη μούρη, ενώ προσπαθεί ν’ ανακαλύψει το κουμπί για το καζανάκι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ