Washington Post: Ο Μαδούρο έχασε τις εκλογές – Η καταμέτρηση που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπολίτευση

Washington Post: Ο Μαδούρο έχασε τις εκλογές – Η καταμέτρηση που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπολίτευση

Ο Εντμούντο Γκονζάλες, υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, πιθανότατα κέρδισε με εκατομμύρια ψήφους τον Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της 28ης Ιουλίου σύμφωνα με τη Washington Post.

Ο Γκονζάλες πιθανότατα έλαβε περισσότερες από τις διπλάσιες ψήφους από τον πρόεδρο Μαδούρο, αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, μετά τον έλεγχο περισσότερων από 23.000 φύλλων καταμέτρησης από εκλογικά κέντρα της περιφέρειας, τα οποία συγκέντρωσε η αντιπολίτευση. Το εν λόγω δείγμα, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% της ψηφοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχεται από τον Μαδούρο, τον ανακήρυξε νικητή, με σχεδόν το 52% των ψήφων έναντι 43% του Γκονζάλες. Ωστόσο, μια εβδομάδα μετά την ψηφοφορία, το συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημα αποτελέσματα ανά περιφέρεια για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της χώρας.

Η αντιπολίτευση δημοσίευσε τα δικά της αποτελέσματα, που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια εθελοντών, οι οποίοι συνέλεξαν τα φύλλα καταμέτρησης που είχαν εκτυπωθεί σε κάθε εκλογικό κέντρο της χώρας.

Η WP ανέλυσε δεδομένα από 23.720 φύλλα καταμέτρησης που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την αντιπολίτευση. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι ο Γκονζάλες κέρδισε το 67% των ψήφων έναντι του 30% του Μαδούρο.

Αυτά τα φύλλα καταμέτρησης αντιπροσωπεύουν το 79% των πινάκων ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στις 28 Ιουλίου. Ακόμη και αν ο Μαδούρο έχει κερδίσει όλες τις ψήφους στο υπόλοιπο 21%, με μια παρόμοια συμμετοχή, θα εξακολουθούσε να βρίσκεται πίσω κατά περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ψήφους, έναντι του Γκονζάλες.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ανέλυσε μόνο εκείνα τα φύλλα που περιελάμβαναν έγκυρους κωδικούς QR με δυνατότητα σάρωσης που μπορούσαν να παρουσιάσουν δεδομένα. Αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 97% των φύλλων που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι εξέτασε την αυθεντικότητα των φύλλων καταμέτρησης.

Τα φύλλα χαρτιού, γνωστά ως «actas», δείχνουν τα αποτελέσματα από κάθε γραφείο ψηφοφορίας σε κάθε εκλογικό τμήμα. Κάθε acta περιέχει έναν μοναδικό κωδικό, την ημερομηνία και την ώρα που εκτυπώθηκε, ένα υδατογράφημα του εκλογικού συμβουλίου και τις υπογραφές των εργαζομένων στην εφορευτική επιτροπή.

Αν και η εφημερίδα δεν έλαβε επίσημη επιβεβαίωση ότι τα φύλλα καταμέτρησης που κατείχε η αντιπολίτευση είναι αυθεντικά, οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτά δείχνουν ότι είχαν δημιουργηθεί στα εκλογικά τμήματα.

Τα δεδομένα που εκτυπώθηκαν σε αυτά ταίριαζαν με τα δεδομένα που ήταν κρυπτογραφημένα στους κωδικούς QR τους. Το καθένα είχε υπογραφεί από πολλά άτομα, μερικά από τα οποία μίλησαν στη WP. Επίσης, τα φύλλα και οι σαρώσεις των QR τους έδειχναν τις χαρακτηριστικές μπλε γραμμές που ταιριάζουν με αυτές του χαρτιού που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα του εκλογικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα συνέκρινε τα αποτελέσματα δεκάδων φυσικών φύλλων καταμέτρησης με εκείνα των σαρωμένων εκδόσεων που παρείχε η αντιπολίτευση και διαπίστωσε ότι όλα ταίριαζαν. Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρόλο που ο Μαδούρο – ο οποίος καταγγέλθηκε για νοθεία – ήρθε πρώτος σε ψήφους σε πολλά εκλογικά κέντρα, δεν ήταν αρκετά για να του εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους από τον Γκονζάλες.

Διαβάστε επίσης:

Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ το Ιράν – Καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγια

Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχες για την αποκάλυψη της αλήθειας στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο έγκλημα των Τεμπών (Video)

Ανατροπή – Κανονικά στη ΔΕΘ ο Κασσελάκης στις 14 και 15 Σεπτέμβρη

Τουρκοκύπριοι: Δεν υπάρχει λόγος συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την ηγεσία του ΟΗΕ

Άρθρο – παρέμβαση Ράμμου: Νόμιμη ή νομότυπη η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter