«Wanderlust/All Passports»-Μια έκθεση για τον χρόνο στο ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν-Μελά (Photos)

Christos Simatos

Μια ημέρα πριν από τα επίσημα εγκαίνια περάσαμε ένα απόγευμα στο ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν-Μελά παρακολουθώντας την έκθεση «Wanderlust/All Passports».

Πως ορίζεται ο χρόνος και ποια είναι η εννοιολογική σημασία του ταξιδιού ανάμεσα σε ανθρώπους και μνήμες από τους τόπους που επισκέφτηκαν στη ζωή τους;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιδιώκει να δώσει απαντήσεις η έκθεση «Wanderlust/All Passports» σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου, που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Σλήμαν-Μελά από τις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου 2024.

Christos Simatos

Μέσω μιας σύγχρονης εικαστικής γλώσσας η έκθεση «Wanderlust/All Passports» δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών, θεατών και της αρχιτεκτονικής του ιστορικού κτιρίου που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας.

Ο άξονας της έκθεσης εστιάζει σε νοήματα μνήμης, ιστορικότητας και διαπροσωπικών αφηγήσεων. Ταυτόχρονα, εξετάζει την ταυτότητα και τη μακρά ιστορία του κτιρίου, καθώς και τη σημασία του ως τοπόσημου που χαρακτηρίζεται από διαρκείς μεταβάσεις και αλλαγές χρήσεων.

Christos Simatos

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Κώστας Πράπογλου, η φυσική υπόσταση του μεγάρου σε αρχιτεκτονική σύλληψη και εκτέλεση του Τσίλλερ είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την ιστορία της Αθήνας και αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την παράδοση, όσο και για την εθνική ταυτότητα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους σε πολλαπλά επίπεδα.

Ένας άλλος άξονας που θα κινηθεί η έκθεση είναι η έννοια της αλληλεσυνδεσιμότητας-υπερσύνδεσης των ανθρώπων και των πραγματικοτήτων τόσο σε μεταφορικό όσο και σε κυριολεκτικό επίπεδο. Τι μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε πέρα από την ανάγκη να βιώσουμε νέες κουλτούρες; Είναι η γοητεία του άγνωστου; Και ειδικά σήμερα, είναι η αίσθηση ασφάλειας και ευκολίας επικοινωνίας μεταξύ απομακρυσμένων τόπων;

Christos Simatos

Μπορεί να είναι η τεχνολογία που μας συνοδεύει σε κάθε βήμα; Ή μπορεί να είναι οι σχέσεις μεταξύ χωρών σε πολιτικό, διπλωματικό και πολιτισμικό επίπεδο; Τι κοινό έχει ο σύγχρονος ταξιδιώτης με έναν κατακτητή της αρχαιότητας ή έναν εξερευνητή του 19ου αιώνα; Και πώς ερμηνεύουμε σήμερα το πάθος του Σλήμαν για τις αρχαιότητες, τα έργα αρχαίας τέχνης και την ανάγκη για αναγνώριση;

Christos Simatos

Οι 44 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση συνομιλούν με έννοιες του χωροχρόνου και πραγματεύονται νοήματα που σχετίζονται με το μέλλον μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος. Τέτοιες ιδέες μετατρέπονται σε υποκειμενικές συνθήκες όπου μια οπτική γωνία παρεμβαίνει και επηρεάζει η μια την άλλη, επανεγράφοντας και ανατρέποντάς την, οδηγώντας σε μια αναδιάρθρωση των νοητικών αξόνων και της αντίληψής μας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Christos Simatos

Στον απόηχο της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ σε Παλαιστίνη και Λίβανο και μετά τη δημοσιοποίηση της Ανοιχτής Επιστολής BDS Greece για τη συμμετοχή της Πρεσβείας του Ισραήλ στους χορηγούς επικοινωνίας, οι διοργανωτές και ο επιμελητής της έκθεσης αφαίρεσαν το λογότυπο της πρεσβείας από την αφίσα. Σε συζήτηση που είχαμε με τον Κώστα Πράπογλου μας εξήγησε πως στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους δύο Ισραηλινοί καλλιτέχνες. Ως είθισται σε αυτές τις δράσεις οι πρεσβείες των χωρών των καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος αναλαμβάνουν την επικοινωνία. Με αυτό το σκεπτικό συμμετείχε αρχικά και η πρεσβεία του Ισραήλ. Μετά τις αντιδράσεις τόσο ο επιμελητής όσο και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ξεκαθάρισαν πως σε μια εκδήλωση πολιτισμού δεν μπορεί να έχει λόγο μια χώρα που ευθύνεται για τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Εοζέν Αγκοπιάν (Ελλάδα), Άννα Αμπαριώτου (Ελλάδα), Λυδια Ανδριώτη (Ελλάδα), Άννα Αντάρτη (Ελλάδα), Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Θωμάς Βαλιανάτος (Ελλάδα), Απόστoλoς Φ. Βέττας (Ελλάδα), Robert Cahen (Γαλλία), Asaf Gam Hacohen (Ισραήλ), Κλειώ Γκιζελή (Ελλάδα), Ειρήνη Γκόνου (Ελλάδα), Λυδία Δαμπασίνα (Ελλάδα), Susan Daboll (ΗΠΑ), Άντζη Δρακοπούλου (ΗΠΑ), Σοφία Ζαράρη (Ελλάδα), Μάρω Ζαχαρογιάννη (Ελλάδα), Ελένη Zερβού (Αγγλία), Harriet Hedden (Αγγλία), Michal Heiman (Ισραήλ), Daniel Hill (ΗΠΑ), Αννίτα Καλημέρη (Ελλάδα), Γιώργος Κοντονικολάου (Ελλάδα), Stevie Love (ΗΠΑ), Χάρη Μαρίνη (Ελλάδα), Νεφέλη Μασία (ΗΠΑ), Jonas Mekas (ΗΠΑ), Στέλλα Μελετοπούλου (Ελλάδα), Μανώλης Μπαμπούσης (Ελλάδα), Δημήτρης Μυλωνάς (Ελλάδα), Sandra Osborne (ΗΠΑ), Κρίτων Παπαδόπουλος (Αγγλία), Άντα Πετρανάκη (Ελλάδα), Λία Πέτρου (Ελλάδα), Λίνα Πηγαδίωτη (Ελλάδα), Pipilotti Rist (Ελβετία), Δημήτρης Σάββα (Κύπρος), Εύη Σαββαΐδη (Ελλάδα), Ισμήνη Σαμανίδου (Αγγλία/Ελλάδα), Δήμητρα Σκανδάλη (Ελλάδα), Jesse Leroy Smith (Αγγλία), Μαριάννα Στραπατσάκη (Ελλάδα), Tonoptik (Μαυροβούνιο), Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά (Ελλάδα), Νίκος Τρανός (Ελλάδα).

Christos Simatos

INFO

«wanderlust / all passports»

Επιμελητής: Κώστας Πράπογλου

Διοργάνωση: artefact athens

Ημέρες/ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή -Σάββατο – Κυριακή: 15.30 – 20.30

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου

Χώρος: Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, Πανεπιστημίου 46, Αθήνα

Mετρό σταθμός Ομόνοια / Πανεπιστήμιο

~ Η είσοδος είναι δωρεάν

Παρακαλούνται οι επισκέπτες να εισέρχονται στον χώρο της έκθεσης με πεζά κλειστά υποδήματα.