Wall Street Journal: O Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

Wall Street Journal: O Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

Στις αρχές του μήνα και μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αξιωματούχοι εντός του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συνέταξαν μια σειρά κυρώσεων με σκοπό να τιμωρήσουν Ρώσους ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο κύριος ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων Millhouse LLC και είναι περισσότερο γνωστός εκτός Ρωσίας ως ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αγκαλιάσει μια παρόμοια κίνηση.

Παρά το γεγονός πως ο Αμπράμοβιτς είχε ανακοινώσει πως τα κέρδη από την πώληση της Τσέλσι θα πάνε στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία η απέναντι πλευρά φαινότανε ανένδοτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται -έστω δηλαδή το όνομά του-  δήλωσε ότι θα πουλούσε τον λονδρέζικο σύλλογο, αλλά η πώληση αυτή έχει πλέον ανασταλεί, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Premier League τον έχει αποκλείσει από διευθυντή του συλλόγου. Με αποτέλεσμα η Τσέλσι να λειτουργεί υπό ιδιαίτερο καθεστώς, δηλαδή με ειδική κυβερνητική άδεια.

Τι έγινε όμως τελικά με τις κυρώσεις που αναμένονταν να εξαγγελθούν; Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στο Υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσει. Ο λόγος; Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν τον παρότρυνε να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον ολιγάρχη, ο οποίος ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντικός ως ενδιάμεσος με τη Ρωσία για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της ειρήνης, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της έκκλησης.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε έχει διαψεύσει το δημοσίευμα.

Την στιγμή που η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωνε: «Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», ο Ρώσος ομόλογός της ανέφερε πως «προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποφέρουν καρπούς δεν είναι χρήσιμο να σχολιάσουμε τη διαδικασία ούτε και την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουκρανία, κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

Η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποτελεί μία απροσδόκητη τροπή στη στρατηγική της Δύσης. ‘Η και όχι.

Documento Newsletter