Wall Street Journal: Άρθρο κόλαφος για Μητσοτάκη – Οι υποκλοπές, το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου

Wall Street Journal: Άρθρο κόλαφος για Μητσοτάκη – Οι υποκλοπές, το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου

Διεθνώς εκτεθειμένος βρίσκεται δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη Wall Street Journal να δημοσιεύει χαρακτηριστικό άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές εν μέσω ανησυχίας για το κράτος δικαίου», με εκτενείς αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι χειρισμοί του Μητσοτάκη όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμα και στις τάξεις των φιλελεύθερων ψηφοφόρων, ενώ γίνεται αναφορά και στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ΕΥΠ. «Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία σε άσχετη νομοθεσία, περιορίζοντας το δικαίωμα ενός ατόμου να γνωρίζει για προηγούμενες υποκλοπές εθνικής ασφάλειας», τονίζεται μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους», τονίζεται με παραδείγματα τις παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε στο debate ότι υπήρξε σκάνδαλο υποκλοπών

Το δικαίωμα στην ιδιωτική επικοινωνία εξακολουθεί να μην προστατεύεται επαρκώς, δήλωσε η Κατερίνα Παπανικολάου, μέλος της ΑΔΑΕ, χαρακτηρίζοντάς το βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. «Χωρίς αυτό, δεν έχουμε ελεύθερο πολίτη».

Παράλληλα, δεν έλειψε η αναφορά στην ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Αν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παραμένουν δημοκρατίες με ανταγωνιστικές εκλογές, σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εδραιώσουν την εξουσία τους ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα και άλλους θεσμούς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο «μικροσκόπιο» της WSJ τέθηκε και η τελευταία θέση της Ελλάδας -μεταξύ των χωρών της ΕΕ- όσον αφορά τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, αλλά και τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις μηνύσεις, την σκληρή αστυνόμευση και τη βία από πολιτικούς εξτρεμιστές».

Σκιαγραφώντας το προφίλ του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για «γόνο μίας εκ των τριών οικογενειών που κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ γίνεται και αναφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που «αποκάλυψε τα συνεχιζόμενα προβλήματα κακοδιαχείρισης και πατρωνίας στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας».

Documento Newsletter