Ω Ελάτο – Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές για αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αψηφώντας το κρύο και τη βροχή, ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη νομού Χαλκιδικής θα βρίσκονται από την 1/12 στο πόστο τους, σε περισσότερα από 15 σημεία στη Θεσσαλονίκη και σε 20 και πλέον στην Αθήνα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα νοικοκυριά με το χριστουγεννιάτικό τους δέντρο.

Αψηφώντας το κρύο και τη βροχή, ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη νομού Χαλκιδικής θα βρίσκονται από την 1/12 στο πόστο τους, σε περισσότερα από 15 σημεία στη Θεσσαλονίκη και σε 20 και πλέον στην Αθήνα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα νοικοκυριά με το χριστουγεννιάτικό τους δέντρο. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρο του Συνεταιρισμού των ελατοπαραγωγών, Γιάννης Ξάκης, οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015. Διευκρινίζει, δε, ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-50 ευρώ και στα 40-100 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως λέει- «στην πρωτεύουσα πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη νύμφη του Βορρά».

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας ο κ. Ξάκης αναφέρει: «Φυσικά και οι τιμές θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». 

Όπως υπογραμμίζει, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη τιμή κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. 

Προσθέτει πως το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη του, στη διάρκεια των εορτών, δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ έως και 6.000 ευρώ. «Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους, δηλαδή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την ποσότητα ελάτων, που αναμένεται να διοχετευθεί στην ελληνική αγορά, ο κ. Ξάκης εκτιμά ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20.000 και 23.000 δέντρων, όταν προ δεκαετίας «οι πολίτες αγόραζαν περισσότερα δέντρα σε ποσοστό 50%». «Η οικονομική κρίση περιόρισε τη δουλειά μας και επανέφερε τα σκληρά παζάρια μεταξύ παραγωγών και πολιτών.

 Νικητής δεν αναδεικνύεται κανείς, αφού τις περισσότερες φορές πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση» λέει και, πάντως, εκφράζει ικανοποίηση για το ότι για τρίτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη εξάγουν έλατά τους στην Κύπρο, όπου φέτος αναμένεται να στείλουν περισσότερα από 2.000 δέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά στην καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 75% των δένδρων. Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτηρίζει «πολύ απαιτητική ασχολία» και τονίζει ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» λέει.

Ετικέτες