Αντιπαραθέσεις στο φουλ από τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ με «καρφιά» και επιθετικές «διαρροές». Βολές στο «ηγετικό παρών» Διαμαντοπούλου
Οι… βυζαντινισμοί που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζουν ποικίλα κομματικά ρετιρέ σε περιόδους κρίσης έχουν πέραση τώρα (με ρίζες από παλιά) στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου δίνεται μάχη επικράτησης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν εκπλήσσεται από τις «υπερβάλλουσες» αντιπαραθέσεις και τις παρασκηνιακές εκτοξεύσεις «καρφιών» από τα ανταγωνιστικά επιτελεία υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Εχει ενδιαφέρον ότι καθώς υπάρχει μπέρδεμα ακόμη και για το από πού προέρχονται οι επιθετικές διαρροές –αξιοποιούνται από μιντιακά «συστήματα»–, το μόνο βέβαιο είναι ότι πλήττουν χιαστί περισσότερους από δύο εκ των επτά κατά δήλωσή τους διεκδικητών (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κανελλάκης), ενώ βέλη κατευθύνονται ήδη στην έτοιμη να δώσει «ηγετικό παρών» Αννα Διαμαντοπούλου. Κι αυτό το «μπέρδεμα» όλοι εναντίον περισσοτέρων του ενός/της μίας οφείλεται στο ότι οι εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2024 έχουν μέσα τους και τον σπόρο των συμμαχιών για τον δεύτερο γύρο της 13ης Οκτωβρίου.
Τα καταστατικά κωλύματα
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα των καταστατικών κωλυμάτων έχει γνωρίσει μεγάλες πιένες στον δημόσιο διάλογο. «Χτυπά» ευθέως τον Χ. Δούκα (ακόμη και με λογοπαίγνια του τύπου ο… ασυμβίβαστος δήμαρχος Αθηναίων). Η αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές (ΕΔΕΚΑΠ) καλείται –και από τον Ν. Ανδρουλάκη που έχει δηλώσει ότι δεν θέτει θέμα– να δώσει λύση. Το επίδικο είναι το άρθρο 36, που ορίζει: «Οσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».
Ομως ο Ν. Ανδρουλάκης που ευνοείται από τη… φθορά Δούκα και εμφανίζεται μεγαλόθυμος βάλλεται από μη αληθείς διαρροές που τον εμφανίζουν ως εμπνευστή αυτού του ασυμβίβαστου. Ομως αυτό το άρθρο υπήρχε στο καταστατικό από το 2008 και η προσθήκη που έγινε με πρότασή του ήταν άσχετη (τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου δεν μπορούν να κατέχουν θέση μέσω της οποίας ασκείται κυβερνητική πολιτική ή και εκτελεστική εξουσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα).
Αγωνία για τη συμμετοχή
Οι φιτιλιές μπαίνουν, τα επιτελεία τρέχουν να σβήσουν «φωτιές» και αγωνιούν για στάχτες που μπορεί να υπάρξουν στην κομματική κάλπη για την ηγεσία. Αλλωστε η αγωνία όλων για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη προσέλευση κόσμου για τις εσωκομματικές εκλογές, σε μια περίοδο που υπάρχει διαγκωνισμός και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της λεγόμενης κεντροαριστεράς.
Παράλληλα, οι διαχωριστικές γραμμές ενισχύονται ακόμη και με επιχειρήματα περί παπανδρεϊκών και αντιπαπανδρεϊκών! Το επισήμανε ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου («να μη βγάλουμε αντιπαπανδρεϊκό αρχηγό» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη). Νωρίτερα είχε κάνει δημόσια παρέμβαση υπέρ του Παύλου Γερουλάνου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, έχοντας στηλιτεύσει τη λειτουργία της Χαριλάου Τρικούπη («κλειστό σύστημα»)…
Παράλληλα, η… ηγετική άφιξη της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου, που έχει τυποποιηθεί στην πολιτική ζωή με (νεο)φιλελεύθερο προφίλ που αγκαλιάζει φιλοΝΔ δυνάμεις εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, κινητοποιεί τα στρατόπεδα των υποψηφίων. Δεν είναι τυχαίο ότι για παράδειγμα ο Μιχ. Κατρίνης εμφανίστηκε να δηλώνει καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει μπαλαντέρ ή εταίρος σε κυβέρνηση με ΝΔ…
Διαβάστε επίσης: Επιστολή Δούκα προς ΠΑΣΟΚ: Debate και κώδικας Δεοντολογίας για τις εκλογές προέδρου – Ζητά συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ
ΠΑΣΟΚ: Η Λιακουλη παραιτήθηκε απο γραμματέας της ΚΟ λογω διαφωνιών – Παραμένει μεχρι νεοτέρας
ΠΑΣΟΚ: Δελφινομαχίες κάτω από τον πράσινο ήλιο – Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των επτά υποψηφίων