Βυζαντινό Μουσείο: Persona non grata η σύμβουλος της Μενδώνη και δοτή γενική διευθύντρια, όπως και ο νόμος της

Βυζαντινό Μουσείο: Persona non grata η σύμβουλος της Μενδώνη και δοτή γενική διευθύντρια, όπως και ο νόμος της

Μία – μία και ένας – ένας ξεμυτίζουν στα μουσεία οι νέοι διοικητικοί υπεύθυνοι, άλλοτε ως Αύγουστοι (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – ΒΧΜ), άλλοτε ως Καίσαρες (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και άλλοτε ως πονηρές αλεπούδες, όπως έπραξε η Κατερίνα Δελαπόρτα στο ΒΧΜ την περασμένη Παρασκευή.

Το σόου που προσπάθησε να στήσει απέβη άκαρπο διότι βρήκε στη θέση τους υπαλλήλους λίγο πριν από τις 15:00 και τη λήξη του ωραρίου όταν πήγε σαν τον «άριστο» κλέφτη να τους πιάσει απόντες λόγω τριημέρου και να μπουκάρει στο διευθυντικό γραφείο, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά, καθώς υπηρέτησε σε αυτό με μεγάλη αυστηρότητα και αποτυχία όπως της καταλογίζουν οι εργαζόμενοι σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Η Κ. Δελαπόρτα σε μια συγκινητική διάλεξη, όπως λένε οι εργαζόμενοι, υπέρ του νόμου Μενδώνη ξετύλιξε όλα τα «άριστα» επιχειρήματα για τον νέο νόμο: ξεκόπηκαν τα μουσεία από το υπουργείο για να μην τα πληρώνει το υπουργείο. Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα. Τα παραχωρεί ουσιαστικά στους χορηγούς που θα πιάνουν τα πόστα των ΔΣ με τους «ανθρώπους» τους. Στη «διάλεξή» της στάθηκε εμφατικά στα έσοδα από το πωλητήριο και το καφεστιατόριο. Δηλαδή στα κόλλυβα και στα μνημόσυνα, στους γάμους και στις εικονίτσες που θα πουλάει το μουσείο. Αυτή είναι η περιβόητη «νέα εποχή», η «ανανέωση» των πέντε μεγαλύτερων μουσείων, όπως κομψευόμενα αποκαλείται το ξεπούλημα των δημοσίων μουσείων στους λεφτάδες.

Τι πήγε να κάνει λοιπόν; Εμφανίστηκε μετά την εδώ και μέρες τοποθέτησή της από την υπουργό Λίνα Μενδώνη, την οποία υπηρετεί ως σύμβουλο μετά τη συνταξιοδότησή της, να πιάσει το πόστο της στα μουλωχτά με τις τόσες αντιπάθειες που έχει κατακτήσει στους εργαζόμενους και πιθανόν να τους «ξεμπροστιάσει» που λείπουν. Τζίφος σε όλα. Γιατί βρέθηκε απολογούμενη μπροστά τους. Έφτασε επικαλούμενη τον… θεό και τον νόμο να περάσει τις διατάξεις του νόμου, τις οποίες δεν γνωρίζει φυσικά καλά, και επιχείρησε να χειραγωγήσει τους υπαλλήλους. Η απάντησή τους ήταν ότι είναι ανεπιθύμητη. Persona non grata στη γλώσσα των πρώτων αιώνων του Βυζαντίου.

Η ανακοίνωση των εργαζόμενων στο ΒΧΜ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα των εργαζόμενων στο ΒΧΜ (από τα… οδοφράγματα που έστησαν στη Βασ. Σοφίας) με τίτλο «Βυζαντινό Μουσείο: εμφανίστηκε η συνταξιούχος σύμβουλος υπουργού και δοτή Γενική Διευθύντρια που θα φέρει την “ανανέωση”» έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 28η Απριλίου, δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά τον διορισμό της, περί τις 15:00, λίγο πριν τη λήξη του ωραρίου και ενώ απουσίαζε με άδεια η Υπηρεσιακή Διευθύντρια, εμφανίστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) η σύμβουλος της υπουργού Λίνας Μενδώνη και δοτή Γενική Διευθύντρια κ. Κ. Δελαπόρτα. Η επί ημέρες προσπάθειά της να «τηλεδιοικήσει» το μουσείο κρυπτόμενη απέβη άκαρπη και ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν η αφάνειά της επισημάνθηκε στην προχθεσινή ανακοίνωση των σωματείων του ΥΠΠΟΑ, ανακοίνωση η οποία πιθανώς προκάλεσε εκνευρισμό.

Η επιλογή της κ. Δελαπόρτα για την συγκεκριμένη θέση περιγράφει την εμμονική πρόσδεση υπαλλήλων στην εξουσία πριν και μετά τη συνταξιοδότηση, τη διαπλοκή τους με την πολιτική ηγεσία, το νοσηρό φαινόμενο της προσκόλλησης δημοσίων υπηρεσιών σε πρόσωπα που υπηρετούν το κυβερνητικό σχέδιο για απόδοση των μουσείων σε ημέτερες παρέες.

Η κ. Δελαπόρτα επέλεξε μέρα και ώρα που υπολόγιζε να βρει το μουσείο άδειο από υπαλλήλους. Δυστυχώς γι’ αυτήν ήταν πολλοί εκεί που την περίμεναν. Κατευθύνθηκε προς το διευθυντικό Γραφείο, κλειδωμένο ωστόσο και με εντολή να μην ανοίξει για κανέναν. Αρκέστηκε έτσι στον προθάλαμο, όπου και την «επισκέφθηκε» πολυμελής αντιπροσωπεία εργαζομένων του μουσείου από όλες σχεδόν τις ειδικότητες.

Η κ. Δελαπόρτα εξέφρασε κατανόηση για τον ξεσηκωμό των εργαζομένων των πέντε μουσείων, προέβη, ωστόσο, σε εκτενή, συγκινητική διάλεξη τόσο υπέρ του Ν. 5021/2023, αναγνωρίζοντας πάντως σε αυτόν αδυναμίες και ασάφειες, όσο και υπέρ της επιχειρούμενης «ανεξαρτησίας» των μουσείων από το Υπουργείο, δίδοντας έμφαση στο θέμα των εσόδων από το πωλητήριο και το καφεστιατόριο. Επικαλούμενη τον… θεό και τον νόμο, επιχείρησε να χειραγωγήσει τους υπαλλήλους, λέγοντας πως βρίσκονται σε σύγχυση ενώ εκείνη «που γνωρίζει καλά το νόμο» επιλέχθηκε για την παχυλά αμειβόμενη θέση ανάμεσα σε χιλιάδες ακριβώς επειδή η υπουργός «γνωρίζει πως δεν κωλώνει στα δύσκολα». Εις μάτην.

Οι εργαζόμενοι της δήλωσαν ότι συντάσσονται άπαντες με τις αποφάσεις των σωματείων τους και ξεκαθάρισαν ότι: α) δεν πρόκειται να συνεργαστούν για κανένα λόγο και σε κανένα επίπεδο με την ίδια και το διορισμένο ΔΣ, β) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα των μουσείων που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του μέχρι τώρα καθεστώτος λειτουργίας τους, γ) η ίδια η πολιτική του ΥΠΠΟΑ είναι αυτή που έχει φέρει τα μουσεία στη θέση να δυσκολεύονται να επιτελέσουν τον πολύπλευρό τους ρόλο, δ) ο Ν. 5021/2023 στερείται πραγματικής νομιμοποίησης, καθώς δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν απολύτως σύλλογο εργαζομένων, φορέα πολιτισμού, πανεπιστημιακό ίδρυμα, ούτε καν από τις συλλογικότητες εκείνες που διάκεινται φιλικά στην κυβέρνηση και ε) ο Ν. 5021/2023 εγκλώβισε τους εργαζόμενους στα μουσεία με σκοπό να τους αναγκάσει να υπηρετήσουν με τη βία τη μετάβαση στο νέο καθεστώς της ιδιωτικοποίησης. Ως προς αυτό το τελευταίο, η κ. Δελαπόρτα ισχυρίστηκε (είτε επειδή αγνοεί τις προβλέψεις του νόμου, είτε επειδή απλώς μας θεωρεί αφελείς) ότι όποιος εργαζόμενος θέλει μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε στιγμή τη μετακίνησή του προς άλλη υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ!

Επισημάνθηκε στην εξωυπηρεσιακή δοτή Γενική ότι ειδικά για το ΒΧΜ τίποτε καλό δεν προμηνύει το φαιδρό παιχνίδι εξουσίας που διεξήχθη προ ημερών στο μουσείο από το ζεύγος Πανέτσου, ούτε οι διαβεβαιώσεις του κ. Πανέτσου ότι σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις των εργαζομένων με τη Γενική Διευθύντρια εκείνοι θα μπορούν, παρακάμπτοντάς την, να μιλούν απευθείας με τον ίδιο.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν στη δοτή Γενική Διευθύντρια ότι και η ίδια είναι ανεπιθύμητη, για τον πρόσθετο λόγο ότι η επταετής θητεία της στο ΒΧΜ, ως Υπηρεσιακής Διευθύντριάς του μέχρι την συνταξιοδότησή της, έδωσε απτά δείγματα κακοδιοίκησης και αυταρχισμού, όπως το ξήλωμα λειτουργιών δια της μετακίνησης υπαλλήλων ή/και της αφαίρεσης καθηκόντων από αυτούς, την ηθική και επαγγελματική υποβάθμισή τους, την ψυχολογική τους καταπόνηση μέσω ασαφών εντολών, την απειλητική προς αυτούς συμπεριφορά, τις υποτιμητικές επικρίσεις και πολλά άλλα.

Ως εργαζόμενοι του ΒΧΜ επισημαίνουμε ότι ο διορισμός της εν λόγω δεν είναι αυτό καθαυτό το πρόβλημα, αλλά ένα ακόμη σύμπτωμα της επιχείρησης που σκοπό έχει την αρπαγή των μεγάλων δημόσιων μουσείων από τους πολίτες, και την απόδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα και στους «κολλητούς» της σημερινής κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε ενότητα.
Υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα Δημόσια Μουσεία.
Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ την απογύμνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της χώρας μας από τα Μουσεία της.
Ο Ν. 5021 θα καταργηθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter