Βυθίζεται στην κόλαση η Μέση Ανατολή – «Στάχτη» η εκεχειρία

Βυθίζεται στην κόλαση η Μέση Ανατολή – «Στάχτη» η εκεχειρία

Με όλο τον πλανήτη να ασχολείται με την γκάφα-απόδειξη ερασιτεχνισμού και έπαρσης από στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ με την ανταλλαγή μηνυμάτων και απόρρητων πληροφοριών για τα πλήγματα στην Υεμένη κατά των Χούθι στην εφαρμογή Signal, η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει ανενόχλητη να εφαρμόζει το καταστροφικό και γενοκτονικό της σχέδιο στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη και –μαζί με τις ΗΠΑ– να σπέρνει την αποσταθεροποίηση γενικότερα στη Μέση Ανατολή.

Παρά τη διαρροή των συνομιλιών στο Signal μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέσγκεθ, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλς, του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς και του αρχισυντάκτη του περιοδικού «The Atlantic» Τζέφρι Γκόλεντμπεργκ (δεν θεωρείται και «προοδευτικός» στις ΗΠΑ, προστέθηκε κατά λάθος και αναγκάστηκε να δημοσιεύσει τους διαλόγους για να υπερασπιστεί τον εαυτό του) που αφορούσαν αμερικανική αποστολή-βομβαρδισμό κατά των Χούθι και εκ των πραγμάτων υπέρ του Ισραήλ, οι επιθέσεις των Αμερικανών στην Υεμένη όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά εντάθηκαν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών στη χώρα.

Στο μεταξύ, οι ίδιοι οι διάλογοι που αποκαλύφθηκαν εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη «νομιμότητα» των αμερικανικών πληγμάτων, αφού σε κάποια μηνύματα αναφέρεται ότι μεταξύ των στόχων ήταν κατοικίες κι όχι στρατιωτικά κτίρια. Όμως και οι Χούθι από την πλευρά τους απάντησαν με νέες επιθέσεις

Ερωτήματα για τη «νομιμότητα» των αμερικανικών πληγμάτων στην Υεμένη εγείρονται από τη διαρροή κρυπτογραφημένων συνομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματικών

κατά του Ισραήλ αλλά και του ίδιου του αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν», όλα αυτά ως αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους και ως διαμαρτυρία για τη σφαγή τους, η οποία συνεχίστηκε κι αυτή την εβδομάδα με ιδιαίτερα ωμό τρόπο.

Εκατοντάδες νεκροί

Το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συμμετέχει εκ νέου σε συνομιλίες με τους Αμερικανούς για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας αλλά και για την παράταση της εκεχειρίας με αντάλλαγμα τους ομήρους, συνέχισε τη σφαγή στη Γάζα, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να προχωράει ουσιαστικά το σχέδιό της για την πλήρη κατάληψη του θύλακα. Από την κατάρρευση της εκεχειρίας και την επανέναρξη της σφαγής από τους Ισραηλινούς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 850 Παλαιστίνιοι. Ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν πάλι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν μέσω χερσαίων και αεροπορικών βομβαρδισμών, χωρίς να έχουν πρόσβαση ουσιαστικά σε προμήθειες. Η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα προκάλεσε διαμαρτυρίες σπάνιες από τους κατοίκους του θύλακα, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον του Ισραήλ αλλά και της Χαμάς.

Με την αμερικανική κάλυψη πάντως, το Ισραήλ έσπασε και την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ και με τον Λίβανο και προχώρησε σε πλήγματα εντός της γειτονικής χώρας, ενώ κατηγόρησε τη σιιτική οργάνωση για εκτοξεύσεις ρουκετών. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της το αρνήθηκε, χωρίς βέβαια η άρνηση αυτή να εμποδίσει τους Ισραηλινούς να συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς, που έπληξαν και τη Βηρυτό.

Η απόφαση του Ισραήλ να σπάσει και την εκεχειρία στον Λίβανο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

να δηλώνει ότι τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο ήταν «απαράδεκτα» και «παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Τα χτυπήματα είναι μονομερείς ενέργειες που προδίδουν μια δεδομένη υπόσχεση και ρίχνουν νερό στο μύλο της Χεζμπολάχ».

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Γάλλου προέδρου με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν στο Παρίσι, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Αούν από την πλευρά του καταδίκασε «κάθε απεχθή απόπειρα επαναφοράς του Λιβάνου σε έναν ανεμοστρόβιλο βίας» και, αναφερόμενος στις εκτοξεύσεις πυραύλων από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, τόνισε ότι «θα διενεργηθεί έρευνα για την προέλευση των πυρών αυτών». Επιπλέον σημείωσε ότι προς το παρόν «όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για τη Χεζμπολάχ και η Χεζμπολάχ δεν είναι υπεύθυνη».

Στόχος η Τεχεράνη

Κι ενώ το Ισραήλ εμφανίζεται να προχωράει στο εκ νέου άνοιγμα των μετώπων που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει μετά την εκλογή Τραμπ, οι ΗΠΑ επίσης ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή. Δεν είναι μόνο οι Χούθι και οι επιθέσεις εναντίον τους, είναι και οι συνεχείς απειλές προς το Ιράν, που κατά τα φαινόμενα είναι και ο απόλυτος στόχος των κυβερνήσεων Τραμπ και Νετανιάχου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν Μοχάμεντ Καλιμπάφ, η επιστολή που είχε στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στις αρχές του Μαρτίου περιείχε την ξεκάθαρη απειλή ότι «μπορούμε να χειριστούμε το θέμα με δύο τρόπους: στρατιωτικά ή κάνετε μια συμφωνία». Σύμφωνα με τον Καλιμπάφ, το Ιράν είναι έτοιμο να πλήξει αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν τη στρατιωτική δράση.

Διαβάστε επίσης

Μιανμάρ: «Προειδοποίηση για εκτεταμένη ρευστοποίηση» – Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει την αμερικανική βοήθεια ως δάνειο – Διπλωματική ρήξη προ των πυλών;

Διαρροή-σοκ στο ΕΑΠ: 813 GB προσωπικά δεδομένα των φοιτητών στο dark web

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου – Συνεχίζει την καταστολή ο Ερντογάν

Documento Newsletter