Βυθισμένοι στο σκοτάδι: Τρία από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ των τελευταίων 25 χρόνων

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε το μαζικό μπλακ άουτ, το οποίο παρέλυσε την Ισπανία, την Πορτογαλία και τμήματα της νότιας Γαλλίας; Το ερώτημα αυτό προβληματίζει τους ειδικούς του τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς οι διάφορες θεωρίες ολοένα και πληθαίνουν.

Οι ισπανικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι διερευνούν την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης σε υποδομές δικτύου, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι στην Πορτογαλία είχαν υποστηρίξει αρχικά, ότι η διακοπή ρεύματος προκλήθηκε από ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο. Αμφότεροι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη.

Διαβάστε επίσης: Μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Αποκλείουμε την κυβερνοεπίθεση» – Ανακοίνωση από την εταιρεία ηλεκτροδότησης

Τέτοια εκτεταμένα, πολύωρα μπλακ άουτ, αν και σπάνια, έχουν αναστατώσει την Ευρώπη και στο παρελθόν. Σε άλλα μέρη του πλανήτη, πολλές χώρες έχουν βρεθεί συχνά μπροστά σε «σκοτεινές ώρες», με μαζικά αλλά και φονικά μπλακ άουτ, τα οποία υπενθυμίζουν ότι η ενέργεια δεν είναι δεδομένη.

Βενεζουέλα 2019: 15 νεφροπαθείς πέθαναν σε νοσοκομεία

Στις 7 Μαρτίου 2019, η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι για μία ολόκληρη εβδομάδα, έπειτα από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης, την οποία τα μέσα ενημέρωσης είχαν περιγράψει ως «το μεγαλύτερο μπλακ άουτ που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα».

Συγγενείς ενός ασθενούς περπατούν στη σκοτεινή αίθουσα μιας κλινικής με ένα κερί να φωτίζει το δρόμο, κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στο Καράκας της Βενεζουέλας, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019. (AP Photo/Ariana Cubillos)

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είχε κάνει λόγο για «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. Εξαιτίας του μπλακ άουτ, είχε διαταχθεί η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων και των επιχειρήσεων.

Μητέρες και συγγενείς περιμένουν έξω από ένα δωμάτιο εντατικής φροντίδας για μωρά σε μια κλινική, κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στο Καράκας της Βενεζουέλας, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019. (AP Photo/Ariana Cubillos)

Εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, τουλάχιστον 250 τόνοι βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα, που προέρχονταν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν μπλοκαριστεί στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία. Πριν το μπλακ άουτ, η κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «απόπειρα μεταμφιεσμένης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ».

Η βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης προκάλεσε τον θάνατο 15 νεφροπαθών σε νοσοκομεία -τα περισσότερα από τα οποία δεν ήταν εφοδιασμένα με γεννήτριες- από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης.

Ινδία 2012: Φρίκη στα κρεματόρια

Το πιο εκτεταμένο μπλακ άουτ που είχε καταγραφεί ποτέ έως τότε, έζησε η Ινδία στις 30 Ιουλίου 2012. Περίπου 620 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε 22 πολιτείες για δύο ημέρες. Το εθνικό δίκτυο υπερφορτώθηκε λόγω υπερβολικής ζήτησης και τεχνικών προβλημάτων, αποκαλύπτοντας τις ελλείψεις στις υποδομές του πολυπληθέστερου κράτους στον κόσμο.

Καθώς οι μηχανικοί πάλευαν για ώρες να διορθώσουν το πρόβλημα, εκατοντάδες τρένα σταμάτησαν να λειτουργούν, αφήνοντας τους επιβάτες εγκλωβισμένους κατά μήκος χιλιάδων μιλίων σιδηροδρομικών γραμμών από το Κασμίρ στα βόρεια, μέχρι τη Ναγκαλάντ στα ανατολικά σύνορα με τη Βιρμανία.

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 31ης Ιουλίου 2012, ένας Ινδός κουρέας κρατώντας ένα κερί, κουρεύει έναν πελάτη στο κατάστημά του στην Καλκούτα της Ινδίας. Η ενεργειακή κρίση της Ινδίας επεκτάθηκε καταιγιστικά στη μισή χώρα, όταν τρία από τα περιφερειακά της δίκτυα κατέρρευσαν, αφήνοντας 620 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς την κρατική ηλεκτρική ενέργεια για αρκετές ώρες στο, μακράν, μεγαλύτερο μπλακ άουτ του κόσμου. (AP Photo/Bikas Das, File)

Τα φανάρια στους δρόμους έσβησαν, προκαλώντας μποτιλιάρισμα στο Νέο Δελχί, την Καλκούτα και άλλες πόλεις. Χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν σε όλη τη χώρα και τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με γεννήτριες.

Ανατριχιαστικό ήταν δε το γεγονός, ότι τα κρεματόρια σταμάτησαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα μερικές σοροί να μην έχουν προλάβει να αποτεφρωθούν πλήρως, έως ότου χρησιμοποιηθούν ξύλα για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Ιταλία 2003: Η σκοτεινή «Notte Bianca»

Το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου 2003, η Ιταλία ξύπνησε εντελώς στο σκοτάδι. Η μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος στην ιστορία της χώρας είχε παραλύσει σχεδόν ολόκληρο το κράτος από τη νύχτα της 27ης, αφήνοντας τη χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για 12 ώρες.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η διακοπή προκλήθηκε από πτώση δύο δέντρων στη γραμμή που παρείχε ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία από την Ελβετία. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε έπειτα σε διακοπή ρεύματος σε δύο γραμμές που συνδέουν τη Γαλλία με την Ιταλία.

Τα φώτα των δρόμων και τα φανάρια έσβησαν και τα ασανσέρ σταμάτησαν να λειτουργούν. Η διακοπή ρεύματος επηρέασε επίσης νοσοκομεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μπλακ άουτ σημειώθηκε μάλιστα σε μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή: η Ρώμη φιλοξενούσε το «Notte Bianca», μια πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στην αναζωογόνηση της νυχτερινής ζωής της πόλης με ανοιχτά καταστήματα, μουσεία και άλλους χώρους.

Διαβάστε επίσης

Μπλακ άουτ: Αποκαταστάθηκε το 99% του δικτύου σε Ισπανία, Πορτογαλία – «Καμία θεωρία δεν έχει αποκλειστεί»

«Βόλτα στο χάος» χωρίς σήμα, φαγητό με κεριά και μετρητά – Πώς βίωσαν το μπλακ άουτ οι πολίτες στην Ισπανία

Τσελέντης για Βούτες: Δεν βλέπω να έχει σχέση ο αγωγός – Απαιτούνται μετρήσεις, όχι επιφανειακές παρατηρήσεις

Εκλογές στον Καναδά: Πρωτιά για τον Μαρκ Κάρνι και τους Φιλελεύθερους

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα: Ήχησε το 112, ισχυροί άνεμοι στην περιοχή (Videos)

Ο Άδωνης στο κυνήγι της… αντιπροσωπείας του Τραμπ στην Ελλάδα

Ετικέτες