Βυθισμένη στο πολιτικό αδιέξοδο η Γαλλία: Οργή μετά την άρνηση Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά

Βυθισμένη στο πολιτικό αδιέξοδο η Γαλλία: Οργή μετά την άρνηση Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά

Η Γαλλία βυθίζεται σε νέο πολιτικό αδιέξοδο μετά την άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό από τον αριστερό συνασπισμό που κέρδισε τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες στις πρόωρες εκλογές του περασμένου μήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήλπιζε ότι οι διαβουλεύσεις θα έλυναν το πολιτικό αδιέξοδο που προκάλεσαν οι εκλογές, οι οποίες άφησαν την Εθνοσυνέλευση διαιρεμένη σε τρία περίπου ίσα μπλοκ -αριστερά, κέντρο και ακροδεξιά- κανένα από τα οποία δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών.

Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με τους ηγέτες των κομμάτων και του κοινοβουλίου για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει να ορίσει έναν πρωθυπουργό με διακομματική υποστήριξη, η απόφαση του Μακρόν να μην επιλέξει τον υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου έγινε δεκτή με οργή και απειλές για παραπομπή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, το Ελιζέ χαρακτήρισε τις συζητήσεις της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια της ημέρας ως «δίκαιες, ειλικρινείς και χρήσιμες», αλλά δήλωσε ότι δεν κατέληξαν σε μια λειτουργική λύση.

Μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) – αποτελούμενη από το Ανυπότακτο Κόμμα της Γαλλίας (LFI), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τους Πράσινους (EELV) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) – θα οδηγούσε σε άμεση ψήφο εμπιστοσύνης και σε κατάρρευση της κυβέρνησης, δήλωσε ο Μακρόν εξηγώντας την απόφασή του.

«Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε αμέσως μια πλειοψηφία άνω των 350 βουλευτών εναντίον της, εμποδίζοντάς την ουσιαστικά να δράσει», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που εξέφρασαν οι πολιτικοί ηγέτες που ερωτήθηκαν, η θεσμική σταθερότητα της χώρας μας σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η επιλογή».

Οργή από το «Λαικό Μέτωπο»

Η στάση του Γάλλου Προέδρου έχει εξοργίσει τις συνεργαζόμενες δυνάμεις του «Λαϊκού Μετώπου», οι οποίες κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή στις εκλογές, ανακόπτοντας την πορεία της ακροδεξιάς προς την εξουσία.

«Η λαϊκή και πολιτική απάντηση πρέπει να είναι γρήγορη και αποφασιστική», δήλωσε ο Μελανσόν. Η LFI κάλεσε σε διαδηλώσεις καλώντας τον πρόεδρο να «σεβαστεί τη δημοκρατία» και δήλωσε ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Μακρόν.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της καθολικής ψηφοφορίας, το οποίο έφερε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην κορυφή των δημοσκοπήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Αρνείται να διορίσει τη Λουσί Καστέτ ως πρωθυπουργό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόταση μομφής θα υποβληθεί από τους βουλευτές του LFI. Οποιαδήποτε πρόταση για πρωθυπουργό διαφορετικό από τη Lucie Castets θα υπόκειται σε πρόταση μομφής».

Η Μαρίν Τοντελιέ, γενική γραμματέας των Πρασίνων, δήλωσε ότι η ενέργεια του προέδρου είναι «ντροπή» και «επικίνδυνη δημοκρατική ανευθυνότητα». «Μας κλέβουν τις εκλογές και κολυμπάμε σε αντίθετο ρεύμα», είπε σε έντονο ύφος στο France Info και συμπλήρωσε: «Αν ένας ακροδεξιός πρόεδρος έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα επί έξι εβδομάδες, όλοι θα ούρλιαζαν μιλώντας για σκάνδαλο».

Ο Ολιβιέ Φορ των Σοσιαλιστών, αρνούμενος να επιτρέψει στο κόμμα να γίνει «δεκανίκι ενός ετοιμοθάνατου Μακρονισμού», τόνισε πως δεν θα πάει στο Μέγαρο των Ηλυσίων για το νέο γύρο διαβουλεύσεων. Δεν θα γίνουμε «συνένοχοι σε μια παρωδία της δημοκρατίας», επισήμανε.

Το παρασκήνιο και η επιδίωξη

Παρασκηνιακά, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να επιδιώκει να πετάξει εκτός κυβέρνησης τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ίδιο και τους κεντρώους. Είναι ενδεικτικό πως ως «εναλλακτική», παρουσιάζεται παρασκηνιακά, το ενδεχόμενο απόσυρσης των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Κομμουνιστών από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ώστε να επιτευχθεί μια κυβερνητική συμμαχία με την «Αναγέννηση» του Μακρόν.

Σημειώνεται πως μέχρι να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει την ευχέρεια να περνάει κάποιες κρίσιμες αποφάσεις ενδεχομένως και με προεδρικά διατάγματα. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η Γαλλία, που βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της.

Διαβάστε επίσης

Ζούκερμπεργκ: H κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε το Facebook να λογοκρίνει το περιεχόμενο για τον Covid

Θεσσαλονίκη: Ρατσιστική επίθεση κατά 23χρονης σε αστικό λεωφορείο – Δύο συλλήψεις

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό – Εντολή για επείγουσα έρευνα

Φταίνε πολίτες, δήµοι αλλά… προς Θεού, όχι η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν τα δεδομένα οι «87» και ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο – Δεν τίθεται θέμα Αρβανίτη

«Δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα» – Καλοστημένη κοροϊδία καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι

Μητσοτάκης, τραπεζίτες εξαπατούν τους πληγέντες – Υπόσχονται άτοκα αλλά δεν τα δίνουν ποτέ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Γιατί η δεύτερη θητεία στην Κομισιόν μοιάζει βγαλμένη από την… κόλαση – Η ανάλυση του Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter