«Η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Άμυνας Επαφής της Ουκρανίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε παράλληλα πως η Ουάσιγκτον δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ενώ απέκλεισε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπό οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας.
Επίσης είπε πως τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας θα χορηγήσουν το «συντριπτικό» μερίδιο μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο Χέγκσεθ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, είπε στη συνάντηση περισσότερων από 40 χωρών που συμμάχησαν με την Ουκρανία: «Θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Το κυνηγώντας αυτόν τον απατηλό στόχο θα παρατείνει τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά».
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια ένοπλη εξέγερση κατά των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα ελέγχει επί του παρόντος περίπου το ένα πέμπτο της επικράτειας της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά και νότια.
Ο Χέγκσεθ είπε ότι οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει».
Ωστόσο, είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Αντίθετα, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη στρατεύματα».
«Εάν αυτά τα στρατεύματα αναπτυχθούν ως ειρηνευτικά στην Ουκρανία σε οποιοδήποτε σημείο, θα πρέπει να αναπτυχθούν ως μέρος μιας αποστολής εκτός του ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να καλύπτονται από το Άρθρο 5», είπε, αναφερόμενος στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας.
Ο Τραμπ έχει πει σταθερά ότι προτεραιότητά του είναι να τερματίσει τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει επίσης ασκήσει κριτική στις δαπάνες των ΗΠΑ για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Διαβάστε επίσης:
Το Κρεμλίνο απαντά στον Ζελένσκι: «Ανοησίες» η ανταλλαγή εδαφών
«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει» λέει μετά την εκλογή Τραμπ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας
Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για ιστορική ειρήνη με τους Κούρδους – Το δημοσίευμα του Bloomberg
«Ναυάγησε» το mega deal Nissan και Honda – Γιατί δεν τα βρήκαν
Handelsblatt: Η μάχη του Μασκ για την OpenAI αποκαλύπτει τεράστιες συγκρούσεις συμφερόντων