Βρυξέλλες – Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο πριν την ορκωμοσία Τραμπ

Βρυξέλλες – Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
H επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλλας χτυπά το κουδούνι για να σηματοδοτήσει την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024. (AP Photo/Virginia Mayo)

Η Ουκρανία στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ενώ η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ υποβάθμισε τις προοπτικές ειρήνευσης. Αντίθετα οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ μιλούν αντ’ αυτού για την ενίσχυση της υποστήριξης προς το Κίεβο. Την ίδια ώρα ωστόσο εξετάζουν τα πιθανά σενάρια προετοιμάζοντας την ώρα που θα αλλάξει σκυτάλη ο Λευκός Οίκος.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μια ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 16/12/2024 η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ  Κάγια Κάλλας.

«Πρώτον, πρέπει να υπάρχει ειρήνη για να στείλουμε ειρηνευτές. Και η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη… αυτό είναι πολύ σαφές», δήλωσε η Κάλλας στους δημοσιογράφους πριν από την πρώτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην οποία θα προεδρεύσει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ύπατης εκπροσώπου του μπλοκ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Τα σχόλιά της έρχονται στον απόηχο της αυξανόμενης πίεσης από την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να βρεθεί ένας γρήγορος τρόπος τερματισμού του πολέμου.

Ωστόσο, ο κ. Κάλλας υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν στέλνει θετικά μηνύματα σχετικά με την αναζήτηση τρόπου τερματισμού των συγκρούσεων, επισημαίνοντας την πρόσφατη συνέντευξη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «πρέπει να καταλάβουν ότι θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να μην τους επιτρέψουμε να πετύχουν αυτό που αποκαλούν στρατηγική ήττα της Ρωσίας», είχε δηλώσει ο Λαβρόφ.

Διαβάστε επίσης: «Ρώτησα τον Λαβρόφ, θα γίνει πόλεμος Ρωσίας – ΗΠΑ;» – Τι λέει ο αμερικανός συντηρητικός παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον (Video)

Για τον Κάλλας, αυτό είναι απόδειξη ότι η Μόσχα δεν έχει «απομακρυνθεί από τους στόχους της. Επομένως, δεν μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε το θέμα των ειρηνευτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία, αλλά συνάντησε άρνηση από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος του είπε: «Προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο».

Παρά την απάντηση του Τουσκ, ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ αρχίζουν να σκέφτονται τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ ζητήσει από τους Ευρωπαίους να διαδραματίσουν στρατιωτικό ρόλο στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ωστόσο, η συζήτηση γίνεται μόνο «σε εννοιολογικό επίπεδο», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε για να συζητήσουν τα ειρηνευτικά σχέδια και την πιθανή αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Άλλοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που προσήλθαν στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας υπογράμμισαν ότι η κύρια εστίαση είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και όχι η συζήτηση των όρων ειρήνης.

«Είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με» τους ειρηνευτές, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Kάσπαρ Βελντκάμπ.

Ο Ζελένσκι μιλούσε για διπλωματική λύση το επόμενο έτος «και είναι πολύ σημαντικό ότι από τώρα μέχρι τη στιγμή που πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν … η Ουκρανία υποστηρίζεται πλήρως και αυτό σημαίνει στρατιωτική υποστήριξη, και αυτό σημαίνει υποστήριξη στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών υποδομών, σημαίνει επίσης οικονομική υποστήριξη», δήλωσε ο Βελντκάμπ.

Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάρκους Τσάχκνα τόνισε επίσης ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει αλλάξει τον στόχο» του πολέμου που ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον χρόνια. Οι Ουκρανοί «δεν ζητούν κανενός είδους αποστολή αυτή τη στιγμή. Ζητούν όπλα. Ζητούν αεράμυνα. Ζητούν υποστήριξη. Ας την δώσουμε», είπε.

Ωστόσο, αν αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει, είπε. «Φυσικά πρέπει να συζητήσουμε ποιες θα είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας εάν έρθει η ειρήνη και η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέρος σε αυτό».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Δευτέρας, οι υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης τη 15η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά του «σκιώδους στόλου» που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά παράβαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Το πακέτο θα επιβάλει επίσης κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που κατηγορούνται ότι βοηθούν το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει απαγορευμένες τεχνολογίες, καθώς και σε αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου στη Χαν Γιούνις (Video)


Washington Post: «Ξένες δυνάμεις επιδιώκουν να ελέγξουν τη Συρία»


Σερβία: Παράνομη παρακολούθηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων – Ισραηλινής εταιρείας το spyware


Τι γνωρίζουμε για τα «μυστηριώδη» drones πάνω από τις ΗΠΑ – Ανάλυση CNN


O χαλίφης Τζουλάνι και ο τύραννος Ασαντ – Τα δύο πρόσωπα στην αιματηρή εναλλαγή της εξουσίας στη Συρία


«Ο Άσαντ έστειλε αεροπορικώς 250 εκατ. δολάρια στη Ρωσία» – Νέες αποκαλύψεις


Τρένο «υψηλής ταχύτητας» από σήμερα θα συνδέει Παρίσι με Βερολίνο


Στο ναδίρ οι σχέσεις Ισραήλ και Ιρλανδίας: Το Τελ Αβίβ κλείνει την πρεσβεία του στο Δουβλίνο


Συρία – Fake news: Αξιωματικός πληροφοριών στη Συριακή αεροπορία ο άνδρας που «ελευθέρωσε» το CNN – Το βίαιο παρελθόν του

Documento Newsletter