Βρυξέλλες: Ο Μπορέλ ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Βρυξέλλες: Ο Μπορέλ ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο

Οι χώρες μέλη της ΕΕ καθυστέρησαν υπερβολικά να καταδικάσουν τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), δήλωσε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζοντάς τις “απολύτως απαράδεκτες”.

“Πρέπει να είμαστε εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων κατά της UNIFIL. Οι στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί, πολλοί στρατιώτες είναι εκεί”, είπε ο ίδιος σήμερα στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bouhabib, δεξιά, κοιτάζει τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, καθώς παρευρίσκονται σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη Βηρυτό του Λιβάνου, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Hussein Malla)

 

“Αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι απολύτως απαράδεκτες. Αυτές οι επιθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον αποστολών των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράζει την έντονη ανησυχία της ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών κυανόκρανών”.

 

Χώρες της ΕΕ με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία συμμετέχουν με χιλιάδες στρατιώτες στην ειρηνευτική αποστολή στο νότιο Λίβανο, που αριθμεί συνολικά 10.000 στρατιώτες και η οποία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι έχει δεχτεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τα Ηνωμένα Εθνη να μετακινήσει τα στρατεύματά του εκτός της εμπόλεμης ζώνης.

Διαβάστε επίσης: Νετανιάχου: Τελεσίγραφο σε Γκουτέρες – ΟΗΕ – Απαιτεί «αμέσως» μετακίνηση της UNIFIL από τον Ν. Λίβανο

Το Ισραήλ αμφισβητεί ορισμένες από τις καταγγελλόμενες επιθέσεις και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει τους κυανόκρανους του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο ότι χρησιμεύουν ως «ανθρώπινες ασπίδες» για τη Χεζμπολάχ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ λέει ότι “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη” στη σύγκρουση έχουν υποχρέωση να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ.

«Αναμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και διεξοδική έρευνα από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του νοτίου Λιβάνου» υπογραμμίζει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Διαψεύδονται οι πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο αρχηγός του IDF Ερζί Χαλέβι σε χτύπημα με drones


Σοκ και δέος από το Ισραήλ


Αλβανία: Ανοίγει σύντομα το πρώτο κέντρο κράτησης μεταναστών της Ιταλίας


Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε καταυλισμούς σε σχολείο και νοσοκομείο (Photos-Video)


Τραμπ: Ο αμερικανικός στρατός πρέπει να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό»


Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter