Βρυξέλλες: Κούνησε το δάχτυλο για Καϊλή αλλά δεν είπε λέξη για τη Σπυράκη ο Μητσοτάκης

Βρυξέλλες: Κούνησε το δάχτυλο για Καϊλή αλλά δεν είπε λέξη για τη Σπυράκη ο Μητσοτάκης

Απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση της άρσης της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τϋπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη για την Εύα Καϊλή απορρίπτοντας τις κατηγορίες για σχέσεις με την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κρυπτόμενος πίσω από το γεγονός πως είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ.

Χρόνο για να απαντήσει «αύριο» ζήτησε από τους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κλήθηκε να σχολιάσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλεύτριας και υποψήφιας βουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε ο Βέλγος Εισαγγελέας, παραδεχόμενος πως πρόεκιται για «σοβαρή υπόθεση».

«Πληροφορήθηκα την υπόθεση αυτή όσο ήμουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο» ήταν η λιτή απάντησή που έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου, ομολογώντας ουσιαστικά τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την αγωνία του για την έκταση της υπόθεσης.

Λίγο νωρίτερα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για τις δηλώσεις που έκανε για τη σύγκριση ελληνικής και βελγικής δικαιοσύνης με αφορμή την υπόθεση της Εύας Καϊλή, παρότι στην προηγούμενη ερώτηση ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε σε Νίκο Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ίδια υπόθεση.

«Θα επαναλάβω μόνο αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και χθες: η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κα Καϊλή» έσπευσε να βγάλει την… ουρά της Νέας Δημοκρατίας έξω από την υπόθεση, την ώρα που ακόμα και η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι φειδωλή υπό τον φόβο της συνέχισης των ερευνών.

«Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές» ανέφερε ακόμα, ενώ λίγο πριν είχε κάνει λόγο για μία «πολύ δυσάρεστη ιστορία», υποστηρίζοντας πως η υπόθεση αυτή δεν πλήττει την εικόνα της χώρας, την οποία βρήκε αναβαθμισμένη.

Παρά το γεγονός πως βρέθηκε σε μία συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες έπειτα από συνδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ψέγοντάς τον για όσα δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης, σε αντιπαραβολή με τη βελγική.

«Μού κάνει εντύπωση ότι τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας εδώ στις Βρυξέλλες, διότι εξ όσων θυμάμαι όταν επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα είπε άλλα πράγματα. Και πιστεύω ότι συμφωνήσαμε τουλάχιστον στο γεγονός ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην απάντησή του, συνεχίζοντας με «μαθήματα» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πως θα μιλάει σε διεθνή φόρα.

«Άρα, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έρχεται στο εξωτερικό ως τέως Πρωθυπουργός, όχι απλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, να δυσφημεί τη χώρα και να θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης να διαλευκάνει αυτήν την υπόθεση, θεωρώ ότι είναι μια πρακτική η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος διατέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερα χρόνια» κατέληξε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας την εκστρατεία συκοφαντίας που έκανε επί χρόνια κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα στο εξωτερικό.

«Σφήκα» ήταν πάντως όταν ερωτήθηκε για ΅επιπλέον στήριξη των πολιτών, με αναφορά στο 1 δισ. ευρώ που ανέφερε κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, δείχνοντας την επικείμενη συζήτηση του Σαββάτου στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, επιλέγοντας για μία ακόμα φορά να παίξει με προεκλογικά σενάρια.

«Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ λεπτομερώς σε όσα θα πω στην ομιλία μου το Σάββατο. Προφανώς και θα περιγράψω το πλαίσιο των πολιτικών μας για τον επόμενο χρόνο, εξάλλου αυτό είναι ο Προϋπολογισμός. Αλλά θα μου δοθεί και η ευκαιρία να κάνω και έναν συνολικό απολογισμό μιας, πιστεύω, επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής όλης της τετραετίας που πέρασε, αλλά και να προδιαγράψω το όραμά μου, το σχέδιό μου για την επόμενη τετραετία, καθώς δεν έχω κρύψει ότι έχουμε ένα σχέδιο οκταετίας για την πατρίδα μας» ανέφερε χωρίς να δώσει απάντηση στα ερωτήματα, καταλήγοντας σε προεκλογικό μήνυμα, αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες.

«Το 2023 τυχαίνει να είναι ο τέταρτος χρόνος της διακυβέρνησής μας. Όμως είπατε και εσείς ότι θα είναι ταυτόχρονα κι ένας προεκλογικός χρόνος. Άρα νομίζω ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ξεκάθαρες επιλογές που έχουν μπροστά τους και ποια είναι τα σχέδια των κομμάτων που διεκδικούν το προνόμιο να κυβερνούν αυτόν τον τόπο, για το πώς .αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως χωρίς απάντηση βρέθηκε και όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη συμφωνία της Αιγύπτου με τη Λιβύη που «”σκίζει” στα δύο το τουρκολιβυκό μνημόνιο», και «προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα», αφού επέλεξε να απαντήσει πως «εγώ μπορώ να μιλάω για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι υπάρχει μια συναντίληψη με την Αίγυπτο για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Εξάλλου, θέλω να σάς θυμίσω ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν ήδη προχωρήσει σε μία μερική οριοθέτηση, η οποία είναι απολύτως συμβατή με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, εξ ου κι έχει αναγνωριστεί από όλους. Σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν. Εξου και το θεωρούμε όλοι -όταν λέμε όλοι εννοώ και όλη η ευρωπαϊκή οικογένεια- ως άκυρο κι ως ένα κείμενο το οποίο δεν παράγει ουσιαστικά κανένα έννομο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Documento Newsletter