Βρόμικες υποθέσεις, πιο βρόμικη «νομιμότητα»

Οι αποκαλύψεις γύρω από το ζήτηµα των υποκλοπών – παρακολουθήσεων είναι πλέον καταιγιστικές. Ενα ακόµη δηµοσίευµα της εφηµερίδας Documento µε λίστα διάφορων προσώπων που φέρεται να παρακολουθούνταν µέσω του κακόβουλου λογισµικού Predator επιβεβαιώνει το κρατικό δόγµα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Η πραγµατική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς, εγχώριους και ξένους, φανερούς και µυστικούς µηχανισµούς είναι πολύ µεγαλύτερη από αυτήν που δηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα.

Αρχικά είχαµε την κυνική οµολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχόλιό του για το παραπάνω δηµοσίευµα σχετικά µε την ευρεία χρήση λογισµικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Αnt1 είπε ξεκάθαρα: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα –και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε– ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισµικό Predator».

Στο ερώτηµα ποιο είναι αυτό το κέντρο απάντησε πως «δεν το γνωρίζουµε και πρέπει να το µάθουµε». ∆ηλαδή εδώ ισχύει η παροιµία «τον λύκο τον βλέπουµε, τον ντορό ψάχνουµε». Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Παράνοµα λογισµικά υπάρχουν 500 περίπου αυτήν τη στιγµή στην αγορά» που τα διαθέτουν ξένες δυνάµεις, ενδεχοµένως οικονοµικοί παράγοντες. Οµολογούνται δηλαδή η πολυπλόκαµη δράση και οι ανταγωνισµοί διάφορων κέντρων και υπηρεσιών, που παραπέµπουν και σε ξεκαθάρισµα πολιτικών και επιχειρηµατικών λογαριασµών και είναι βέβαιο ότι θα τους πληρώσει ο λαός.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ακόµη τη «διεθνή διάσταση του φαινοµένου», καθώς τέτοια φαινόµενα συµβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, επιχειρώντας να αποσιωπήσει και να συγκαλύψει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησής του για τη συνδιαµόρφωση όλου αυτού του σκοτεινού και αντιδραστικού θεσµικού πλαισίου που έστησαν όλες οι κυβερνήσεις, ασφαλώς µε τις κατευθύνσεις (οδηγίες και κανονισµούς) της ΕΕ, ανοίγοντας δρόµο σε τέτοιους µηχανισµούς παρακολούθησης, µε στόχο πάντα τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου απέναντι στον «εχθρό λαό».

Με το σοβαρό ζήτηµα των υποκλοπών – παρακολουθήσεων ασχολήθηκε και η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA. Αντιπροσωπεία της ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε µε κόµµατα. Στη συνάντησή της µε το ΚΚΕ τής τέθηκαν τα βασικά συµπεράσµατα µε άξονα το πόρισµα του κόµµατος στην εξεταστική επιτροπή, δηλαδή η προσπάθεια συγκάλυψης όλων των υποθέσεων µέσα από τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής.

Το ΚΚΕ ανέδειξε τη θέση του για την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου δράσης των διάφορων υπηρεσιών στην Ελλάδα, εγχώριων και ξένων, τονίζοντας ότι η υπεράσπιση των δηµοκρατικών δικαιωµάτων είναι υπόθεση του λαού και της πάλης του.

Τα ερωτήµατα από µέρους των µελών της αντιπροσωπείας της PEGA ήταν στην κατεύθυνση της «δηµοκρατικής νοµιµοποίησης» και του «εκδηµοκρατισµού» των αρχών και θεσµών που εµπλέκονται στις παρακολουθήσεις. Για τα κατασκοπευτικά λογισµικά η κατεύθυνση ήταν όχι η απαγόρευση, αλλά η νόµιµη αξιοποίησή τους. Πώς θα µπορούσε εξάλλου να είναι διαφορετική, αφού µε βάση και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως ο κανονισµός 821/2021, τα λογισµικά παρακολούθησης νόµιµα παράγονται και γίνονται αντικείµενο εµπορίας ανάµεσα σε κράτη, οργανισµούς και µεγάλα επιχειρηµατικά συµφέροντα;

Ουσιαστικά δηλαδή η προσέγγιση της PEGA δεν διαφέρει από τις προσεγγίσεις των αστικών κοµµάτων στη χώρα µας, Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως αναδείχτηκε και από τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής.

Ειδικά για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ από το 2016 µέχρι και σήµερα η συγκάλυψη έγινε µε τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Στην ουσία εξαιρέθηκε από τη διερεύνηση της εξεταστικής επιτροπής. Η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει όχι µόνο τη Ν∆, αλλά εξίσου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες επίσης υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επειδή ανέχτηκε τη µεθόδευση της Ν∆ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ έχει και κατέθεσε συγκεκριµένα στοιχεία για τις ευθύνες όλων των συναρµόδιων αρχών που εµπλέκονται στην έρευνα των παρακολουθήσεων σε βάρος του, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί κυβέρνησης Ν∆. Εξάλλου υφίστανται εµπλοκή και ευθύνη παρόχων και αρχών του εξωτερικού, 14 ευρωπαϊκών και των ΗΠΑ, που επίσης αποκλείστηκαν από κάθε έρευνα.

Το ΚΚΕ έχει πείρα. Αποκάλυψε και θα συνεχίσει να αποκαλύπτει την αλήθεια στον λαό. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βγάλει ο λαός συµπεράσµατα. Να µη δείξει καµία εµπιστοσύνη στους διάφορους «σωτήρες», που πάντοτε σώζουν τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι τα λαϊκά δικαιώµατα.

*Η Μαρία Κομνηνάκα είναι βουλευτής του ΚΚΕ