Τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος με στεγαστικό δάνειο δηλώνουν ότι ζουν χωρίς είδη πρώτης ανάγκης όπως προϊόντα υγιεινής ή έχουν βιώσει επισιτιστική ανασφάλειατον τελευταίο μήνα, βρήκε η ανάλυση του Joseph Rowntree (JRF).
Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να αυξήσει για 13η φορά τα επιτόκια «η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται τώρα στην άκρη του μαχαιριού» διαπιστώνει έκθεση του Ιδρύματος JRF.
Η έρευνα του JRF δείχνει την πίεση που νιώθουν οι περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος καθώς πληρώνουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους στο ενοίκιο, ενώ περίπου 8 στους 10 (78%) ενοικιαστές μένουν χωρίς τουλάχιστον ένα βασικό αγαθό.
🚨@jrf_uk's latest COL tracker out today, & it paints a terrifying picture of persistent levels of hardship, DESPITE govt support
💷 7.3m going without essentials
💷 5.7m going hungry or skipping meals
💷 4.5m in arrears
💷 2m+ using loans to pay bills🧵to explain it all: 1/x
— rachelle_earwaker (@r_earwaker) June 21, 2023
Εκατομμύρια οικογένειες δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα χρέη και τις αναγκαστικές στερήσεις. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 4,75% σε μια κίνηση περιορισμού του πληθωρισμού. Αυτό θα είναι επώδυνο πέρα από τους ιδιοκτήτες με στεγαστικά δάνεια και σε διάφορες μορφές βραχυπρόθεσμων δανείων καθώς η μείωση των δαπανών στην οικονομία γενικότερα θα πιέσει προς τα κάτω τη μελλοντική δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των αμοιβών.
«Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει φτωχότερο, απλώς αντικατοπτρίζει μια επιλογή για το πώς και πού θα γίνει αισθητός ο οικονομικός πόνος, απομακρύνοντας μέρος από το χτύπημα από τις ταχύτερες αυξήσεις τιμών, προς εκείνους με χρέη, και τελικά πλήττοντας την αύξηση των μισθών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους μας. Είναι μια πράξη εξισορρόπησης, η οποία, εάν κριθεί λανθασμένα, κινδυνεύει να μετατρέψει ένα μεσοπρόθεσμο σοκ τιμών σε ένα φρικτό νέο κανονικό για όσους δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Άλφι Στέρλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του JRF.
Πηγή: BBC, AFP