Χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις αμοιβές τους.
Συγκεκριμένα, ζητούν από την κυβέρνηση Σούνακ αύξηση των αποδοχών τους, ώστε να φτάσουν – σε πραγματικούς όρους – τα επίπεδα προ των περικοπών την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.
Οι νέος γύρος της εργασιακής τους δράσης ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Τετάρτης και θα διαρκέσει έως τις 7 το πρωί της επόμενης Τρίτης (9/1). Σημειώνεται, ότι η προηγούμενη μεγάλη απεργία που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο ήταν πενθήμερη.
Επίσης, οι απεργοί ζητούν τη θεμελίωση μηχανισμού που θα αποτρέπει οποιεσδήποτε πραγματικές μελλοντικές μειώσεις μισθών, έναντι του πληθωρισμού και του κόστους ζωής.
«Το ηθικό σε όλες τις υπηρεσίες υγείας βρίσκεται σε χαμηλό όλων των εποχών… Πολλοί αναρωτιούνται αν αξίζει να συνεχίσουν την καριέρα που έχουν επιλέξει. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να δείξει στους γιατρούς, ότι έχουν ακόμη μέλλον να εργάζονται σε αυτή τη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA).
Το συνδικάτο προτρέπει επίσης την κυβέρνηση να κάνει μια «αξιόπιστη» προσφορά αμοιβής για να τερματιστούν οι απεργίες, οι οποίες απειλούν να εντείνουν την πίεση στις υπηρεσίες υγείας, εκατομμύρια ανθρώπων στις λίστες αναμονής αναζητούν θεραπεία.
Η BMA αρνήθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση μισθών από 8% έως 10% και πραγματοποίησε απεργίες από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου. Επιδιώκει μια βελτίωση κατά 35%, την οποία λέει ότι χρειάζεται για να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού για αρκετά χρόνια.
Οι ειδικευμένοι ιατροί, συχνά με πολυετή εμπειρία, εργάζονται υπό την καθοδήγηση ανώτερων γιατρών και αποτελούν μεγάλο μερίδιο της ιατρικής κοινότητας.
«Αυτός ο Ιανουάριος θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο δύσκολα ξεκινήματα της χρονιάς που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το NHS», δήλωσε την Τρίτη ο Στίβεν Πάουις, διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Η απεργία δεν θα έχει μόνο τεράστιο αντίκτυπο στην προγραμματισμένη περίθαλψη, αλλά έρχεται εν μέσω μιας σειράς πιέσεων, όπως ο κορονοϊός, η γρίπη και οι ελλείψεις προσωπικού λόγω ασθένειας», πρόσθεσε ο Πάουις σε δήλωσή του.