Βρετανία: Ξεκινάει μεγάλη δοκιμή εξατομικευμένων εμβολίων mRNA κατά του καρκίνου

Βρετανία: Ξεκινάει μεγάλη δοκιμή εξατομικευμένων εμβολίων mRNA κατά του καρκίνου

Χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία αναμένεται να ενταχθούν γρήγορα σε πρωτοποριακές δοκιμές εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου σε ένα επαναστατικό, παγκοσμίως πρώτο πρόγραμμα «σύζευξης» του NHS.

Τα εμβόλια που θεωρείται ότι αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και τα οποία στοχεύουν στην παροχή μόνιμης θεραπείας, κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Προσαρμόζονται στους όγκους του ατόμου και λειτουργούν δίνοντας εντολές στον οργανισμό του εκάστοτε ασθενούς να κυνηγήσει και να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την επανεμφάνιση της νόσου.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και συμφωνούν να υποβληθούν σε ανάλυση αιματολογικών εξετάσεων και δείγματος του καρκινικού τους ιστού, θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές για τα νέα εμβόλια που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν ένα εντελώς νέο πεδίο στις θεραπείες για τον καρκίνο.

Η επικεφαλής του NHS της Αγγλίας, Αμάντα Πρίτσαρντ, χαιρέτισε την εξέλιξη ως μια «στιγμή ορόσημο» για τους ασθενείς. «Το NHS βρίσκεται σε μοναδική θέση για να προσφέρει αυτού του είδους την παγκόσμια πρωτοποριακή έρευνα σε μέγεθος και κλίμακα», δήλωσε η ίδια.

Η έρευνα για τα εμβόλια κατά του καρκίνου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι δοκιμές έχουν ήδη δείξει ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση τυχόν εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων μετά από χειρουργική επέμβαση και να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.

Το NHS έχει ήδη δεκάδες ασθενείς εγγεγραμμένους στο πρόγραμμά του, το Cancer Vaccine Launch Pad, ενώ χιλιάδες άλλοι πρόκειται να εγγραφούν σε 30 κέντρα του NHS σε όλη την Αγγλία. Οι πρώτες δοκιμές αναμένεται να επικεντρωθούν στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του δέρματος, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και των νεφρών, αλλά στο μέλλον θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον μορφές της νόσου.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος γνωστοποιήθηκαν την παραμονή του μεγαλύτερου παγκοσμίως συνεδρίου για τον καρκίνο, της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο, όπου δεκάδες χιλιάδες ογκολόγοι, ερευνητές υγείας και επιστήμονες θα συνέλθουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, μία από τις εταιρείες που συνεργάζονται με το NHS για τις δοκιμές, θα παρουσιάσει στο συνέδριο της Asco νέα προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με το πώς η μέτρηση του κυκλοφορούντος DNA του όγκου θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Ίαν Φουξ, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο Cancer Research UK, δήλωσε ότι είναι «απίστευτα συναρπαστικό» το γεγονός ότι οι ασθενείς αποκτούν πρόσβαση σε εξατομικευμένα εμβόλια σε μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στον αγώνα κατά του καρκίνου. «Κλινικές δοκιμές όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, χωρίς τον φόβο του καρκίνου», δήλωσε.

Ο πρώτος ασθενής του NHS που συμμετέχει στο Cancer Vaccine Launch Pad είναι ο Έλιοτ Πφέμπβε. Ο 55χρονος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι δεν είχε κανένα σύμπτωμα και διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και 30 εκατοστών του παχέος εντέρου του, ενώ έκανε και χημειοθεραπεία στη συνέχεια.

Στη συνέχεια, ο Πφέμπβε έλαβε το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου στο University Hospitals Birmingham NHS foundation trust, ένα από τα πολλά κέντρα που συμμετέχουν στη δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου BioNTech, το οποίο σχεδιάστηκε με την ίδια τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του εμβολίου Covid της Pfizer/BioNTech.

Το εμβόλιό του κατασκευάστηκε μετά από ανάλυση του όγκου του που είχε σαν στόχο την διακρίβωση των συγκεκριμένων μεταλλάξεων που αφορούν ειδικά τον καρκίνο του. Στη συνέχεια, οι γιατροί χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου. Τα εμβόλια σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον των καρκινικών κυττάρων και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπει μια πιθανή επανεμφάνιση του καρκίνου μετά από την αφαίρεση του.

ΣΥΡΙΖΑ: Όταν ο Κασσελάκης εργαζόταν στην Αμερική ο Βορίδης κρατούσε τσεκούρια

Αντιδρά η Μόσχα: Οι χώρες του ΝΑΤΟ εισέρχονται σκόπιμα σε νέο γύρο έντασης

Ο Μητσοτάκης σε πανικό: Την συνταξιούχο «μου την έφερε ο επίσκοπος» (Video)

Τι απαντά το NATO μετά το δημοσίευμα του Politico για Μπάιντεν και Ουκρανία

Ντόναλντ Τραμπ: Υποστηρικτές του καλούν σε βία και ταραχές μετά την καταδίκη – Σοκάρουν οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Ράφα – «Ελέγχουμε πλήρως τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας», λένε οι Ισραηλινοί

«Χολιγουντιανές» δολοφονίες στον ακήρυχτο πόλεμο Ιράν – Iσραήλ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter