Βρετανία: Τραγικές ολιγωρίες του υπουργείου Εξωτερικών στην εκκένωση της Καμπούλ

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί πολίτες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την βοήθεια της Βρετανίας κατά την πτώση της Καμπούλ εξ αιτίας της σύγχυσης στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει σε μαρτυρία του διπλωμάτης. Το γραφειοκρατικό χάος, οι παρεμβάσεις από τον υπουργό Ντόμινικ Ράμπ, η έλλειψη σχεδιασμού και τα μικρά ωράρια οδήγησαν στο θάνατο από τους Ταλιμπάν χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με τον Ράφαελ Μάρσαλ.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που έφερε στο φως κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Κοινοπολιτείας (FCDO) στα τέλη Αυγούστου προκάλεσαν την έναρξη εσωτερικής έρευνας. Είναι πιθανό τα στοιχεία του και η έναρξη της ακόμη αδημοσίευτης εσωτερικής έρευνας να συνέβαλαν στην απόφαση να απομακρυνθεί ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράμπ.

Κάποια στιγμή, στο αποκορύφωμα της κρίσης, ο Μάρσαλ λέει ότι ήταν το μόνο άτομο που εργαζόταν στο γραφείο εκκένωσης και έπρεπε να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για άτομα που θα εκκενώνονταν με βάση εντελώς τυχαία κριτήρια. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ράμπ έδειξε ασύγγνωστη καθυστέρηση για την έκδοση παραπεμπτικών εκκένωσης έκτακτης ανάγκης, δείχνοντας άγνοια του επείγοντα χαρακτήρα της εκκένωσης και των τραγικών περιστάσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στην κατάθεσή του, ο Μάρσαλ εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση εκκένωσης στο πλαίσιο του συστήματος ειδικής περίπτωσης κυμάνθηκε από 75.000 μέχρι 150.000 άτομα, πολίτες και στρατιώτες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αιτούντων φοβούνταν ότι η ζωή τους κινδύνευε ως αποτέλεσμα της σχέσης τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δύση και ως εκ τούτου ήταν επιλέξιμοι για εκκένωση.

Καταγγέλλει ακόμα την δυσλειτουργία του συστήματος εκκένωσης, καθώς αναφέρει ότι μέσα σε μια μέρα υπήρχαν αδιάβαστα σχεδόν πέντε χιλιάδες e-mail. Επίσης, καταγγέλλει το γεγονός ότι τα μέλη του FCDO εργάζονταν πενθήμερο, το τυπικό οχτάωρο και έφευγαν, ενώ για πέντε ημέρες δεν προβλεπόταν νυχτερινή βάρδια.