Βρετανία: Το νομοσχέδιο για τη διαδικτυακή ασφάλεια δίνει ευρείες κατασκοπευτικές δυνατότητες σε εποπτική αρχή

Βρετανία: Το νομοσχέδιο για τη διαδικτυακή ασφάλεια δίνει ευρείες κατασκοπευτικές δυνατότητες σε εποπτική αρχή

Το νομοσχέδιο για τη διαδικτυακή ασφάλεια που εξετάζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, στο οποίο προβλέπεται ότι η εποπτική αρχή των Μέσων στη Βρετανία, Ofcom, θα λάβει υπερεξουσίες σε σχέση με την παρακολούθηση εφαρμογών, παραβιάζει το δίκαιο της χώρας και καταπατά κατάφωρα το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Εάν περάσει, ο νόμος θα δίνει ευρύτερες δυνατότητες παρακολούθησης στην Ofcom από ό,τι έχει η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, GCHQ.

Επέμβαση στα προσωπικά μηνύματα

Σε νομική ανάλυση που έγινε για χάρη της οργάνωσης Index on Censorship, μια οργάνωση για την ελευθερία του λόγου, φαίνεται ότι η Ofcom θα μπορεί, υπό τις προβλέψεις του νόμου περί ασφάλειας στο διαδίκτυο, να καταστέλλει περιεχόμενο σχετικό με τρομοκρατία και παιδική κακοποίηση στα ιδιωτικά μηνύματα εφαρμογών όπως το WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram και Signal. 

Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από την πηγή μέχρι τον προορισμό (end-to-end encryption), που σημαίνει ότι μόνο οι χρήστες γνωρίζουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων και όχι οι πλατφόρμες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή θα μπορεί να διατάξει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τεχνολογία για να σαρώνουν μηνύματα ώστε να εντοπίσουν τυχόν περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες χρήσης. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας.

Πιο «κατάσκοποι» και από… τους κατάσκοπους

Οι εξουσίες που παραχωρούνται στην Ofcom «επιτρέπουν στο κράτος να υποχρεώσει [σ.σ. τις εταιρείες τεχνολογίας] να πραγματοποιούν παρακολούθηση περιεχομένου των επικοινωνιών σε γενικευμένη και ευρέως διαδεδομένη βάση», δήλωσε ο Μάθιου Ράιντερ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ως αναφερόμενη νομική ανάλυση που έγινε από το Index on Censorship. 

Η Ofcom δεν θα χρειάζεται προηγούμενη εξουσιοδότηση για την έκδοση αιτήματος για σάρωση μηνυμάτων και δεν υπάρχει ανεξάρτητη εποπτεία τέτοιων εξουσιών, ανέφερε ο Ράιντερ. Αυτό σημαίνει ότι η Ofcom θα είναι σε θέση να ενεργεί πιο ελεύθερα από ό,τι η GCHQ, η οποία έχει πολύ πιο περιορισμένη εξουσιοδότηση παρακολούθησης που διέπεται από τον Νόμο για τις Ερευνητικές Εξουσίες.

Αν και η Ofcom πρέπει να λάβει υπόψη εάν η έκδοση μιας τέτοιας παραγγελίας θα παρέμβει στην ελευθερία έκφρασης και την ιδιωτική ζωή του παρακολουθούμενου, ο Ράιντερ πιστεύει ότι ο νόμος θα παραβιάσει τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αν περάσει ο νόμος, η Βρετανία δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα εισαγάγει έναν τέτοιο νομοθέτημα. Η Αυστραλία εφάρμοσε παρόμοια απαίτηση το 2018, η οποία στοίχισε στην ψηφιακή βιομηχανία της περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Κρυπτογράφησης και άλλους που έστειλαν επιστολή στον Ρίσι Σούνακ για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες του νέου νόμου.

Ετικέτες

Documento Newsletter