Βρετανία: Θα ξαναμιλήσουμε για το Brexit αν νικήσουν οι Εργατικοί;

Βρετανία: Θα ξαναμιλήσουμε για το Brexit αν νικήσουν οι Εργατικοί;

Η ΕΕ δεν θα βιαστεί να ξανανοίξει τις συνομιλίες για το Brexit με τους Εργατικούς, λένε πηγές των Βρυξελλών και αναφέρονται σε μια νέα συμφωνία.

«Ο κόσμος θα αναρωτιέται, αξίζει τον κόπο;» αν του ζητηθεί να κάνει δώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης

Η ΕΕ δεν θα σπεύσει να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και αν οι Εργατικοί αναδειχθούν στην εξουσία την επόμενη Πέμπτη, ανέφεραν ανώτερες πηγές στις Βρυξέλλες.

Λένε ότι θα καλωσορίσουν μια αλλαγή κυβέρνησης, αλλά τα βαθιά σημάδια που άφησαν οι Συντηρητικοί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit μαζί με τις νέες προτεραιότητες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της ακροδεξιάς βαραίνουν πολύ στο μυαλό των ανώτερων στελεχών στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι ότι οι άνθρωποι σκέφτονται καλά πράγματα για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ότι σκέφτονται κακά πράγματα. Δεν σκέφτονται καθόλου το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε μια ανώτερη πηγή που βρίσκεται κοντά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μια δεύτερη ανώτερη πηγή προειδοποίησε ότι παρά τη ζεστασιά που μπορούν να περιμένουν οι Εργατικοί «δεν υπάρχει καμία όρεξη για Brexit στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες«.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο απλά δεν είναι στο μυαλό των ανθρώπων. Έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη – η επανέναρξη των συνομιλιών για το Brexit θα απαιτούσε πολύ πολιτικό κεφάλαιο και θα απορροφούσε πολλούς πόρους εδώ στις Βρυξέλλες», δήλωσε.

Η προοπτική μιας διαμάχης για εκπτώσεις τύπου Μάργκαρετ Θάτσερ στη Γαλλία, εάν η Μαρίν Λεπέν λάβει την πλειοψηφία στις γαλλικές εκλογές, θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2027, που ήδη περιπλέκεται από την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας.

Υψηλόβαθμες πηγές στην Επιτροπή ανέφεραν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έρθει με μια μεγάλη προσφορά σε αντάλλαγμα για τυχόν παραχωρήσεις για την ενίσχυση των σχέσεων με το κατά τα άλλα κατεχόμενο μπλοκ.

«Εάν μας ζητηθεί να δώσουμε ένα δώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ερώτημα θα είναι τι θα πάρουμε σε αντάλλαγμα. Ο κόσμος θα αναρωτηθεί, αξίζει τον κόπο;», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης των Βρυξελλών.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έχει ήδη αποκλείσει την επανένταξη στην τελωνειακή ένωση ή την ενιαία αγορά, λέγοντας ότι αυτό θα έφερνε «αναταραχή», αλλά έχει πει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις στο εμπόριο, την έρευνα και την ανάπτυξη, την άμυνα και την ασφάλεια και την εκπαίδευση. Η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα και η αναπροσαρμογή της εξαιρετικά δαπανηρής ρύθμισης των χημικών προϊόντων είναι επίσης πιθανό να βρίσκονται στη λίστα επιθυμιών μιας επερχόμενης κυβέρνησης των Εργατικών.

Θα επιδιώξει επίσης να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες για μια νέα κτηνιατρική συμφωνία που θα μπορούσε να καταργήσει πολλούς από τους ελέγχους στα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα που εξάγονται στην ΕΕ, αν και ένας έμπιστος της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται «χρόνια πόνου» και μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικό για τις Βρυξέλλες όσο φαντάζεται το Λονδίνο.

Ο Anand Menon, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο King’s Universit, βλέπει επίσης μια αποσύνδεση μεταξύ αυτών που πιστεύουν ορισμένοι τύποι των Εργατικών και της πραγματικότητας της Ευρώπης το 2024.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν αποτελούμε προτεραιότητα. Έχουν μεγαλύτερα ψάρια να ψαρέψουν από τις όποιες βελτιώσεις στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (ΣΕΣ). Πρέπει να τους προσφέρουμε κάτι για το οποίο πολλά ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμα».

Όπως είπε σε εκδήλωση της αυτοκινητοβιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα, ήταν λανθασμένη η υπόθεση πολλών υποστηρικτών των Εργατικών ότι η ΕΕ θα ήταν πιο ευνοϊκή για τον Κιρ Στάρμερ μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν Συντηρητικός.

Η ΕΕ θα είναι πολύ διστακτική όσον αφορά την επαναλειτουργία της TCA (Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας) εν μέρει επειδή «ήταν δυσανάλογα καλή» για την ΕΕ, αλλά και επειδή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την έχει κάνει πιο «εσωστρεφή και πολύ πιο προστατευτική από τη φύση της», είπε, αναφερόμενος σε μια σειρά πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν την ενέργεια, τα τρόφιμα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες της ΕΕ μετά από ένα ξέσπασμα πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή του πολιτικού τοπίου της ΕΕ, η οποία είδε την ακροδεξιά να ενισχύεται, μπορεί επίσης, παραδόξως, να δώσει ώθηση στους Εργατικούς, καθώς ο Γκερτ Βίλντερς (Ολλανδία) ή η Μαρίν Λεπέν, αν εκλεγούν στην εξουσία στη Γαλλία, μπορεί να προωθήσουν πολιτικές «μόνο και μόνο για να εκνευρίσουν τις Βρυξέλλες», λέει ο Menon.

Παραδόξως, αν η συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ και το κύρος του Μακρόν αποδυναμωθεί από την εκλογική νίκη της Μαρίν Λεπέν, η ευθυγράμμιση με το Ηνωμένο Βασίλειο υπό τους Εργατικούς θα μπορούσε να εκτοξεύσει την απήχηση στο Βερολίνο και σε άλλες πρωτεύουσες που δεν είναι τόσο πρόθυμες όσο ο Μακρόν να τιμωρήσουν για το Brexit.

Η αλλαγή προσωπικού στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί επίσης να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος ήταν ο κύριος συνομιλητής για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, εγκρίθηκε για δεύτερη θητεία από τον πρόεδρο της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, αλλά δεν αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο χαρτοφυλάκιο όταν συγκροτηθεί το νέο σώμα των επιτρόπων, πιθανώς μόλις τον Οκτώβριο.

Ο Όλι Ρόμπινς, σύμβουλος της Τερέζα Μέι για την Ευρώπη, έχει επίσης προταθεί να επιστρέψει στο Whitehall, ενδεχομένως ως υπουργός.

Οι γνώστες των Βρυξελλών λένε ότι το Erasmus είναι ένας χαμηλός καρπός που το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει δυσανάλογα καλή θέληση με τον νέο Σέφκοβιτς.

“Η επαναφορά του Erasmus θα είχε τεράστια πολιτική σημασία στις πρωτεύουσες. Η έξοδος από το πρόγραμμα ήταν άδικη και μια τιμωρία των νέων, δήλωσε ανώτερη πηγή της Επιτροπής.

Η έναρξη συνομιλιών σχετικά με ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την εύνοια της κυβέρνησης, παρόλο που μια απροσδόκητη προσφορά των Βρυξελλών απορρίφθηκε πανηγυρικά από τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς τον Απρίλιο.

Το παρασκήνιο της προσφοράς υποδηλώνει τώρα ότι η πολιτική έπαιζε ρόλο, δίνοντας στον Στάρμερ άφθονο περιθώριο ελιγμών.

Πηγές λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων με έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αλλά οι Βρυξέλλες πανικοβλήθηκαν με το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη μέλη να διέκοπταν και να έκαναν μονομερείς συμφωνίες, γεγονός που ώθησε τη φον ντερ Λάιεν να κάνει την προσφορά-βόμβα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των ηγετών τον Απρίλιο.

Οι γνώστες λένε ότι τα προτεινόμενα δίδακτρα των φοιτητών της ΕΕ στα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία καμία βρετανική κυβέρνηση δεν θα χρηματοδοτούσε, δείχνουν πόσο ανεπαρκώς μελετημένο ήταν το έγγραφο των Βρυξελλών, αλλά έξω από το έντονα φορτισμένο προεκλογικό περιβάλλον θα έπρεπε να είχε θεωρηθεί ως «σημείο εκκίνησης» και «κλάδος ελαίας».

Οι διπλωμάτες λένε επίσης ότι η ΕΕ ήταν «πρόθυμη» για μια πιο επίσημη συμφωνία για την ασφάλεια και την άμυνα και για μια συζήτηση σχετικά με την ευθυγράμμιση των πολιτικών για τα συστήματα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει τη φορολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται κατά την παραγωγή εισαγωγών και εξαγωγών.

Πηγή: Guardian – EU would not rush to reopen Brexit talks with Labour, say Brussels sources

Διαβάστε επίσης:

Μήνυση κατά Θεοδωρικάκου: Μοίραζε πόστα σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για να τον καλύψουν

Αμετανότητος! Από Βρυξέλλες… Πάπιγκο με το πρωθυπουργικό ο Κυριάκος – Η χώρα στις φλόγες και ο ΠΘ δροσιζόταν (Photos)

Γαλλία: «Ο Μακρόν έχει ήδη τελειώσει – Μπορεί κανείς να σταματήσει τη Λεπέν;»

Ξηλώνεται η παντοκρατορία Μητσοτάκη

Ανάρτηση Κασσελάκη με νόημα: Οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας κατάφεραν να δείξουν τον δρόμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ της… κρίσης

Τσεκούρι από τον Σεπτέμβριο στα επιδόματα ανεργίας – Η κυβέρνηση βάζει φωτιά σε ένα από τα τελευταία μετερίζια του κοινωνικού κράτους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter