Βρετανία: Τα σημεία – κλειδιά των εκλογών – Το come back των Εργατικών, ο Φάρατζ και η Σκωτία

Βρετανία: Τα σημεία – κλειδιά των εκλογών – Το come back των Εργατικών, ο Φάρατζ και η Σκωτία

Πέντε χρόνια μετά το καταστροφικό για εκείνους αποτέλεσμα, οι Εργατικοί με τον Κιρ Στάρμερ αυτή τη φορά στην ηγεσία πέτυχαν μία ιστορική και θριαμβευτική εκλογική νίκη επί των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ, παίρνοντας ξανά το τιμόνι της Βρετανίας έπειτα από 14 χρόνια.

Ο Guardian καταγράφει 5 σημεία – κλειδιά που σημάδεψαν τις βρετανικές εκλογές, αναμένοντας την αλλαγή σκυτάλης τόσο στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όσο και στην ηγεσία των Συντηρητικών, καθώς η παραίτηση του Σούνακ μοιάζει αναπόφευκτη.

Η ανάλυση του Guardian

Ο Κιρ Στάρμερ, αρχηγός των Εργατικών θα αναλάβει την εξουσία της Βρετανίας από τον Ρίσι Σούνακ, καταγράφοντας την πιο εμφατική νίκη σε εκλογική αναμέτρηση εντός του 21ου αιώνα. Τα αποτελέσμα ανέδειξαν ότι οι Εργατικοί εξασφάλισαν άνετα την πλειοψηφία που απαιτείται, με την κεντροαριστερά να ηγείται ξανά μετά το 2010. Αντίθετα, ο Ρίσι Σούνακ δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να «κόψει» τη φόρα των Εργατικών.

  • Οι Εργατικοί έτοιμοι για νίκη – ρεκόρ σε εκλογές

Το κόμμα του Κιρ Στάρμερ οδεύει στο να καταγράψει μία απίστευτη ανατροπή από τα καταστροφικά αποτελέσματα του 2019 επιτυγχάνοντας μία νίκη που μοιάζει αρκετά με την πρώτη επικράτηση του Τόνι Μπλερ το 1997.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν 408 από τις 650 έδρες, πολλές παραπάνω από τις 326 που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Σε ορισμένες περιοχές, η διαφορά των νικητών από τους Συντηρητικούς ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, όπως στο Τάμγουορθ, το Λίτσφιλντ και τα Μίντλαντς.

Λίγοι θα περίμεναν ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να σταθούν τόσο γρήγορα στα πόδια τους μετά την εκλογική καταστροφή του 2019. Ωστόσο οι νικητές κατάφεραν να εξασφαλίσουν εκλογικό «αέρα» από τη διαιρεμένη αντιπολίτευση αλλά και το γεγονός πως το Reform του Φάρατζ έκοψε ψήφους από τους Συντηρητικούς.

  • Ψήφος εμπιστοσύνης στους Εργατικούς ή καταψήφιση των Συντηρητικών;

Οι Συντηρητικοί είναι αντιμέτωποι με πανωλεθρία σε ποσοστά σε αριθμό ψήφων, την ώρα που οι ψήφοι των Εργατικών παρουσίασαν σχετικά μικρή αύξηση.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν συγχώρεσαν τους Συντηρητικούς για μία σειρά από καταστροφές, όπως για παράδειγμα η διαχείριση της Λιζ Τρας και η φορολογική πολιτική, αλλά και η διαχείριση του βρετανικού συστήματος υγείας.

  • Πλήγμα για τη Σκωτία

Το μέχρι πρότινος κραταιό Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας υπέστη εκλογική ήττα και μείωση ποσοστών για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία, γεγονός που φέρνει πίσω την ατζέντα του. Το SNP που κέρδισε 48 έδρες το 2019, θα εξασφαλίσει μόνο 8 στη Σκωτία, την ώρα που οι Εργατικοί κέρδισαν τη Γλασκώβη.

Αν και το SNP απέτυχε να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014, τα τελευταία χρόνια είχε τα εκλογικά πρωτεία στη Σκωτία. Μάλιστα, προεκλογικά είχε ειπωθεί ότι εάν το εν λόγω κόμμα εξασφάλιζε την πλειοψηφία από τις 57 διαθέσιμες έδρες στη Σκωτία, τότε θα επανέφερε το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί.

  • Η επίδοση του σκληροπυρηνικού Φάρατζ

Ο άνθρωπος που προμόταρε όσο κανείς άλλος το Brexit, με αντιμεταναστευτικές θέσεις, Νάιτζελ Φάρατζ, κέρδισε έδρα στο Κοινοβούλιο, έπειτα από 8 απόπειρες, δημιουργώντας ένα μικρό αλλά… φασαριόζικο μπλοκ στο Γουέστμινστερ. Αν και ο Φάρατζ είναι επί χρόνια γνωστός στα ΜΜΕ ως μία πολιτική φιγούρα που κινείται στα δεξιά και ηγείται ενός μικρού κόμματος, οι έδρες που κέρδισε του εξασφαλίζουν ακόμη περισσότερη προβολή.

Το Reform κατέγραψε υψηλά ποσοστά σε περιοχές που είχαν υποστηρίξει θερμά το Brexit, δίνοντας στο κόμμα του μία θέση που θα δημιουργήσει προβλήματα στον Στάρμερ εάν αποτύχει να διευθετήσει τα καυτά ζητήματα της βρετανικής πολιτικής στο μέλλον.

  • Η αστάθεια κυριαρχεί στη βρετανική πολιτική

Πέντε χρόνια πριν, στις τελευταίες εκλογές, υπήρξε έντονη συζήτηση για την αναπροσαρμογή των παραδοσιακών βρετανικών αξιών, επειδή ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε ορισμένες περιοχές με ισχυρή παρουσία της εργατικής τάξης στο Λονδίνο, κυρίως επειδή οι πολίτες εκεί ήθελαν να τον στηρίξουν ώστε να ολοκληρώσει το έργο του Brexit.

Η νίκη του Στάρμερ αποτελεί μία ένδειξη ότι οι μακρόχρονοι δεσμοί οικογενειών και ολόκληρων περιοχών με ένα κόμμα, όπου οι πολίτες ψηφίζουν κάποιον από συνήθεια δεν είναι τόσο συνεκτικοί όσο στο παρελθόν. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να κρίνουν σκληρά τους πολιτικούς που φαίνεται ότι θα αποτύχουν. Μία σαρωτική νίκη στις εκλογές δεν εξασφαλίζει ότι θα αποφευχθεί μία σκληρή ήττα στις επόμενες…

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς

Βρετανία: «Η αλλαγή αρχίζει τώρα» – Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές

Ιδιωτεύουν οι γιατροί του ΕΣΥ με τη βούλα του Άδωνη – Βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία

Documento Newsletter