Βρετανία: Σε αδιέξοδο οι Τόρηδες

Βρετανία: Σε αδιέξοδο οι Τόρηδες

Μεταξύ σκανδάλων, εσωκομματικών κλυδωνισμών και πολιτικής ανεπάρκειας το κυβερνών κόμμα της Βρετανίας

Σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού στη Βρετανία έπειτα από δεκαετίες, το τελευταίο που θα ήθελε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είναι η διαταραχή των εσωκομματικών ισορροπιών. Μάταια όμως ήλπιζε. Πρώτα ο Μπόρις Τζόνσον κι έπειτα η Λιζ Τρας επιχειρούν να ταράξουν τα νερά, αφού προσπαθούν να… βουτήξουν το μικρό τους

δαχτυλάκι για να τα δοκιμάσουν, ώστε να διαπιστώσουν αν θα μπορέσουν να… ξανακολυμπήσουν προς τα ανοιχτά του πολιτικού πελάγους του νησιού. Είναι αμφίβολο, βέβαια, αν «διαβάζουν τον καιρό» σωστά.

Κατάλληλη ευκαιρία

Είναι αλήθεια ότι τελευταία η ατσαλάκωτη εικόνα του νέου πρωθυπουργού Σούνακ έχει τρωθεί. Πρώτα ο επικεφαλής των Τόρηδων και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ζαχάβι βρέθηκε ένοχος για παραβίαση του υπουργικού κώδικα λόγω φοροδιαφυγής. Επειτα ο Ράαμπ, παρά το γεγονός ότι κατηγορείται από τουλάχιστον μία γυναίκα ότι της έκανε bullying, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τον Σούνακ. Ετσι, οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί βρήκαν τη χαραμάδα από την οποία ελπίζουν να χωρέσουν ώστε να επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο.

Η κληρονομιά του Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει τις κοινωνικές εμφανίσεις, όπου δίνει τις γνωστές χαώδεις ομιλίες του, ενώ πιο πρόσφατα επέκρινε ανοιχτά την επιλογή του Σούνακ να μη στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, την οποία ο Αγγλος πρωθυπουργός φαίνεται να επανεξετάζει μετά την τελευταία επίσκεψη του

Ζελένσκι στο Λονδίνο. Δεν μένει όμως εκεί. Εμφανίζεται σε πολιτικά talk shows και καυτηριάζει την πολιτική λιτότητας του νέου υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ενώ προσπαθεί να διαφυλάττει και να υπενθυμίζει ότι η κληρονομιά του Brexit και όλες οι παρελκόμενες πολιτικές που έχουν ενστερνιστεί και τα δύο κόμματα «για να το κάνουν να δουλέψει» είναι δικό του δημιούργημα. Με την ΕΕ και τη Βρετανία να είναι κοντά σε μια συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Σούνακ καλείται να εκτελέσει μια άσκηση λεπτής ισορροπίας ώστε να χαλιναγωγήσει τους ευρωσκεπτικιστές Τόρηδες βουλευτές.

Μάζεμα ασυμμάζευτων…

Από την πλευρά της η Λιζ Τρας έγραψε ένα πόνημα 4.000 λέξεων στην «Telegraph» της περασμένης Κυριακής με σκοπό να υπερασπιστεί το σύντομο πέρασμά της από το τιμόνι της Βρετανίας. Κατηγόρησε το… αριστερό οικονομικό σύστημα που δεν της έδωσε «πραγματική ευκαιρία» να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Η Τρας θεωρεί ότι υπάρχει εύφορο έδαφος για να ηγηθεί του κόμματος όταν οι Τόρηδες περάσουν στην αντιπολίτευση, κάτι που φαίνεται παραπάνω από πιθανό στις επόμενες εκλογές. Ομως ίσως υπολογίζει λανθασμένα τις πιθανότητές της. Πρώην σύμμαχοί της την έχουν εγκαταλείψει, ενώ άλλοι είναι μέλη της κυβέρνησης του Σούνακ ή έχουν δικές τους φιλοδοξίες για το μέλλον. Οπως κι αν λήξει η υπόθεση, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα από τα παραπάνω είναι ότι το Συντηρητικό Κόμμα πάσχει από σοβαρή έλλειψη ηγεσίας.

Σε κλοιό απεργιών

Πέραν των εσωκομματικών ερίδων για το ποιος τελικά θα είναι ο επικεφαλής της επόμενης μέρας, το Συντηρητικό Κόμμα και ο Ρίσι Σούνακ ταλανίζονται από εργατικές κινητοποιήσεις εξαιτίας της αναιμικής αντίδρασής τους απέναντι στον πληθωρισμό. Και αυτή η εβδομάδα ήταν γεμάτη απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) καθώς και διδακτικού προσωπικού πανεπιστημίων, που ζητούν αυξήσεις που να «ισοφαρίζουν» τον πληθωρισμό.

Documento Newsletter