Βρετανία: Σαρωτική νίκη των Εργατικών δείχνουν τα exit poll – «Βατερλώ» για Σούνακ

Βρετανία: Σαρωτική νίκη των Εργατικών δείχνουν τα exit poll – «Βατερλώ» για Σούνακ
AP Photo/Kin Cheung

Μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία, τη σκυτάλη παίρνουν οι Εργατικοί με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ. Τα exit poll δείχνουν μεγάλη νίκη με 410 έδρες στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll των τηλεοπτικών δικτύων BBC, ITV και Sky News:

Εργατικοί: 410 έδρες
Συντηρητικοί: 131 έδρες
Φιλελεύθεροι (Liberal Democrats): 61 έδρες
Μεταρρύθμιση ΗΒ (του Νάιτζελ Φάρατ): 13 έδρες
Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP): 10 έδρες

Σύμφωνα με το exit poll του BBC, ITV και Sky, οι Εργατικοί θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές με πλειοψηφία 170 βουλευτών. Εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, ο σερ Κίρ Στάρμερ θα γίνει πρωθυπουργός με 410 βουλευτές των Εργατικών – λίγο λιγότερο από το σύνολο του Τόνι Μπλερ το 1997.

Οι Συντηρητικοί προβλέπεται να υποχωρήσουν στους 131 βουλευτές, τον χαμηλότερο αριθμό τους στη μεταπολεμική ιστορία. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προβλέπεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10 και η Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να λάβει 13 βουλευτές, σύμφωνα με το exit poll. Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Plaid Cymru θα λάβει τέσσερις βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Η μέτρηση δεν καλύπτει τη Βόρεια Ιρλανδία. Στις τελευταίες πέντε γενικές εκλογές, το exit poll ήταν ακριβές σε ένα εύρος 1,5 και 7,5 εδρών.

Keir Starmer, ο ηγέτης των Εργατικών (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

 

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν συντριπτική νίκη των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ, ίσως ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997. Οι εκλογές αυτές, ωστόσο, δεν προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, και δεν θύμιζαν καθόλου την ευφορία που είχε σηματοδοτήσει την αρχή της θητείας του Μπλερ.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

“Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας”, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.

Διαβάστε σχετικά: Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία – Τα μεσάνυχτα το Exit Poll

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter