Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αθετήσει την υπόσχεσή του ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους όταν θα ανακοινώσει σήμερα ένα σχέδιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας της Βρετανίας, έναν στόχο που αποκάλυψε αμέσως μετά την κατάκτηση της πρωθυπουργίας το 2019. Ακόμα και πριν από την ανακοίνωση, ο Τζόνσον είχε γίνει δέκτης σφοδρών επικρίσεων από μέλη του δικού του Συντηρητικού κόμματος. Τουλάχιστον τρεις πρώην συντηρητικοί υπουργοί Οικονομικών έχουν μπει στον χορό της κριτικής. Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής του κόμματος, Ίεην Ντάνκαν Σμιθ, αποκάλεσε το σχέδιο ‘απάτη’ καθώς, κατά τη γνώμη του, δεν προβλέπει καμιά πραγματική μεταρρύθμιση.
Η διχόνοια αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση για την κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να απομακρυνθεί από τη διαχείριση της πανδημίας και να επιστρέψει σε μια δύσκολη εσωτερική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής της να διανείμει τον πλούτο σε πιο υποβαθμισμένα μέρη της χώρας. Επίσης είναι αναγκαία η στροφή της πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό αφού η κυβέρνηση ήταν για πολλές μέρες στην άμυνα εξ αιτίας του φιάσκου της αποχώρησης των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Η πληγωμένη Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS), η οποία ήταν ήδη ταλαιπωρημένη πριν από την πανδημία, έχει τώρα μια τεράστια καθυστέρηση σε θεραπείες ρουτίνας και επεμβάσεις που έπρεπε να αναβληθούν. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Δευτέρα εισφορά ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων λιρών (6,28 δις ευρώ), για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Οι προτάσεις του Τζόνσον είναι πιθανό να περιορίσουν το ποσό που πληρώνει κάθε Βρετανός πολίτης για κοινωνική φροντίδα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει έναν φόρο για την Εθνική Ασφάλιση. Έτσι το βάρος πέφτει στους μισθωτούς εργαζόμενους και, ως εκ τούτου, επιβαρύνει δυσανάλογα στους φτωχούς εργαζόμενους και τους νέους.
Η απόφαση έρχεται -σε ένα βαθμό- και ως απότοκο του κύματος που ξεκίνησε πέραν του Ατλαντικού με σκοπό την ανοικοδόμηση και την στήριξη της κοινωνίας, με ένα σχέδιο αναμόρφωσης που ξεπερνά τα 3,5 δις δολάρια. Η χρηματοδότηση αυτού του θηριώδους πακέτου θα έρθει από την φορολόγηση των εταιρειών, πράγμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο ο Τζόνσον θέλει να περάσει το σχέδιο αναμόρφωσης του NHS για να οικοδομήσει την πολιτική του παρακαταθήκη. Το ‘στοίχημα’ αυτό έρχεται σε μια ευνοϊκή στιγμή για τον Τζόνσον: κατέχει την πλειοψηφία στην βουλή και προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενώ έχει βγάλει την χώρα από το lockdown.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα κύρια σλόγκαν που χρησιμοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον για την καμπάνια του υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για το Brexit ήταν ότι εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ θα ‘γλίτωνε’ αρκετά χρήματα ώστε να χρηματοδοτήσει το NHS με 350 εκατομμύρια λίρες…