Βρετανία: Πλήρης άρση των μέτρων από σήμερα παρά το άλμα των κρουσμάτων

Βρετανία: Πλήρης άρση των μέτρων από σήμερα παρά το άλμα των κρουσμάτων

Ημέρα Ελευθερίας» ή άλμα στο άγνωστο; Η Αγγλία πετάει τη μάσκα, αίρει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σήμερα, απόφαση που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα και πολιτικούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει επισήμως 128.700 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19· τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξάνονται ραγδαία επί εβδομάδες. Η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στην Ευρώπη· ξεπέρασε τα 50.000 κρούσματα για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που μολύνθηκαν φιγουράρει ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, που αναγκάστηκε να τεθεί σε απομόνωση αφού διαγνώστηκε προχθές Σάββατο.

Την ώρα που η Αγγλία αίρει την υποχρέωση της χρήσης μάσκας και καταργεί τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που είχαν επαφή με κρούσμα, έχουν επίσης εισέλθει σε περίοδο απομόνωσης.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τη «χαοτική» διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση των Τόρις.

Παρά το κύμα μολύνσεων, που συνεχίζει να φουσκώνει, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που παρέμεναν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, «Ημέρα Ελευθερίας», προτιμώντας να βασιστεί στην «ατομική ευθύνη» του καθενός.

Επικαλέστηκε την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης – έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων στο ΗΒ – που «εξασθένισε πολύ» τη σύνδεση ανάμεσα στα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους, και επέτρεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας πλέον να χειρίζεται την κατάσταση με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter χθες πάντως ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επιδείξουν σύνεση, υπογραμμίζοντας την «ακραία μολυσματικότητα» της παραλλαγής Δέλτα. «Σας παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί», νουθέτησε.

Το μεγάλο βήμα της άρσης των περιορισμών προβλεπόταν να γίνει την 21η Ιουνίου, όμως αναβλήθηκε για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να εμβολιαστούν πλήρως αρκετά εκατομμύρια πολίτες ακόμη και να κερδηθεί χρόνος μπροστά στην επέλαση του ιού.

Από τα μεσάνυχτα, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.

Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Σκοτία και Ουαλία, που απολαύουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν από την πλευρά τους σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση χειρίζεται με «άφρονα» τρόπο την επιδημιολογική κατάσταση, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Ο αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τις 100.000 σε ημερήσια βάση μέσα στο καλοκαίρι, προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας του κ. Τζόνσον.

Βρετανοί και ξένοι επιστήμονες με επιρροή κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, η οποία «διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες».

Ακόμα και στη συντηρητική παράταξη του Μπόρις Τζόνσον, αρκετοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», καθώς πολλαπλασιάζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να επιβάλλει ξανά τα μέτρα, όπως συνέβη στο Ισραήλ ή στην Ολλανδία.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Ηνωμένου Βασιλείου νοσηλεύονται επί του παρόντος 550 ασθενείς με την COVID-19. Ήταν πάνω από 4.000 στην κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τον Ιανουάριο.

Πέραν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εκατομμύρια άνθρωποι, που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα, καλούνται να μείνουν σπίτια τους για δέκα ημέρες.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες υγείας να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην Αγγλία, τα μέλη του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, όπου θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, δεν θα υποχρεούνται να παραμένουν σε αυστηρή απομόνωση στα σπίτια τους.

Χαλάρωση των μέτρων θα υπάρξει από σήμερα και στα σύνορα.

Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο ΗΒ, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους. Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της παραλλαγής Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, που χρησιμοποιείται μαζικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter