Βρετανία: Πένυ Μόρντοντ, το αουτσάιντερ που φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός των Τόρηδων

Βρετανία: Πένυ Μόρντοντ, το αουτσάιντερ που φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός των Τόρηδων

Μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, επιφανή μέλη της κυβέρνησής του έσπευσαν να θέσουν υποψηφιότητα για την διαδοχή του, τόσο στο τιμόνι του κόμματος όσο και της κυβέρνησης.

Τα μεγάλα φαβορί θεωρούνται οι Ρίσι Σουνάκ -πρώην υπουργός Οικονομικών και ένας εκ των πρώτων που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα- και Λιζ Τρας -υπουργός Εξωτερικών και αγαπητή στον συντηρητικό Τύπο. Όμως ένα αουτσάιντερ, η 49χρονη Πένυ Μόρντοντ, φαίνεται να είναι η αγαπημένη της κομματικής βάσης για τη διαδοχή, ενώ και μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες την δίνουν φαβορί για να γίνει επικεφαλής του κόμματος.

Με επίκληση στο πατριωτικό συναίσθημα

Η σχετικά άγνωστη εκτός του κόμματος πολιτικός με το βίντεο που δημοσίευσε για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της ήθελε να κάνει επίκληση στο πατριωτικό συναίσθημα των Βρετανών. Υπό τον ήχο του ύμνου του Γκούσταβ Χολστ «Αφιερώνομαι σε σένα, πατρίδα μου», το βίντεο παρουσιάζει τις σημαίες όλων των χωρών που συναπαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και τη βρετανική σημαία.

Το κλισέ εθνικιστικό αισθητικό αποτέλεσμα του βίντεο έγινε αντικείμενο χλευασμού στο διαδίκτυο, όμως φαίνεται ότι είχε απήχηση στους Τόρηδες της κομματικής βάσης. Σε δημοσκόπηση του YouGov, η Μόρντοντ έρχεται πρώτη με διαφορά από τη δεύτερη Κέμι Μπάντενοκ, στην ερώτηση «Ποιον θέλετε για πρωθυπουργό;».

Η Μόρντοντ είναι η μόνη που δεν έχει πρωτοκλασάτο χαρτοφυλάκιο από τους οχτώ υποψηφίους στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσον. Ούσα υφυπουργός εμπορίου, έμοιαζε στην αρχή να είναι μία εκ των λιγότερο πιθανών διαδόχων του Τζόνσον. Όμως, παίζοντας έξυπνα το χαρτί του αουτσάιντερ, τονίζοντας ότι είναι άφθαρτη από τον ορυμαγδό σκανδάλων που βασανίζουν την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, έχει καταφέρει κι έχει κερδίσει την συμπαράσταση βουλευτών και μελών από πολλές πτέρυγες του κόμματος. Αυτό ήταν αρκετό για την εταιρεία στοιχημάτων William Hill να την χρίζει φαβορί για την διαδοχή.

Όχι μια τυπική Συντηρητική

Το ιστορικό της Μόρντοντ δεν είναι αυτό ενός τυπικού συντηρητικού. Γεννημένη στο Τορκί του Ντέβον, η μητέρα της πέθανε από καρκίνο του μαστού όταν ήταν 15 ετών. Ο πατέρας της διαγνώστηκε επίσης με καρκίνο κατά τα εφηβικά της χρόνια. Έγινε βοηθός μάγου για να μπορέσει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια. Κατατάχθηκε επίσης ως έφεδρος στο Βασιλικό Ναυτικό, κάτι που τονίζει πολύ κατά τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας.

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις, μεταξύ άλλων ως βοηθός του κόμματος των Τόρις κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Γουίλιαμ Χέιγκ και στις δύο επιτυχημένες προεδρικές εκστρατείες του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στις ΗΠΑ.

Πολιτική καριέρα

Εξελέγη βουλευτής για το Πόρτσμουθ το 2010 και ανέβηκε γρήγορα την υπουργική κλίμακα: η πρώτη της θέση ήρθε ως υπουργός Τοπικών Αρχών το 2014, ενώ ακολούθησαν οι θέσεις του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργού για τις Αναπηρίες.

Η Μόρντοντ εντάχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι ως υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης το 2017 και υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας για σύντομο χρονικό διάστημα τον Μάιο του 2019. Αν και ο Τζόνσον την κράτησε στην κυβέρνησή του, υποβιβάστηκε στο ρόλο του γενικού πληρωτή εκτός του υπουργικού συμβουλίου πριν μετατεθεί στο υπουργείο Εμπορίου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επικοινωνιακή και αυστηρή

Είναι μια από τις πιο πολύχρωμες βουλεύτριες του κόμματος των Τόρηδων. Το 2014 εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό ριάλιτι Splash!, όπου οι διάσημοι μαθαίνουν την τέχνη της κατάδυσης. Την ίδια χρονιά, αποκάλυψε ότι είχε εκφωνήσει μια κοινοβουλευτική ομιλία για τα πουλερικά με πρόστυχες αναφορές, προς μεγάλη χαρά των βουλευτών.

Σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους για ηγεσία, δεν προσπαθεί να απευθυνθεί σε ένα αστικό εκλογικό σώμα. Ένας υποστηρικτής της, δήλωσε: «Η Πένυ μοιάζει με άτομο με καταγωγή από την κεντρική Αγγλία», όπου είναι η επαρχία της χώρας. Παράλληλα, το γεγονός ότι συνδυάζει το ότι είναι γυναίκα με το ότι έχει υπηρετήσει στο Ναυτικό, της δίνει το πλεονέκτημα να έχει πρόσβαση και επιρροή σε μεγάλο εύρος χώρων. Η Μόρντοντ απευθύνεται σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος: αξιοποιεί την υποστήριξή της στο Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 –ήταν μια από τις φωνές της εκστρατείας Vote Leave– μαζί με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό της και τον σοβινισμό της για τη Μεγάλη Βρετανία.

Μεγάλο μέρος της υποστήριξης της Μόρντοντ προέρχεται από την εισροή βουλευτών το 2019, οι οποίοι βλέπουν την αποχώρηση του Τζόνσον ως ευκαιρία να κάνουν μια ρήξη με το παρελθόν. «Θα ήταν μια νέα αρχή», είπε ο βουλευτής Ντάνκαν Μπέικερ. «Είναι πολύ δυνατή, έχει άψογη ακεραιότητα και αξίες».

Η εκστρατεία της έλαβε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων υποστήριξης, από 26 βουλευτές, μερικοί από τους οποίους υψηλές προσωπικότητες, να την υποστηρίζουν δημόσια. Αυτό την τοποθετεί μπροστά από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, τον υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάβι, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιλογής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τάγκεντατ.

Θολό κυβερνητικό σχέδιο

Λίγα είναι γνωστά για το πώς θα κυβερνούσε η Μόρντοντ αν κέρδιζε τον αγώνα για την πρωθυπουργία. Σε άρθρο της για την εφημερίδα Daily Telegraph, υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους με γνώμονα ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Είπε επίσης ότι οι φόροι στα καύσιμα θα μειωθούν και θα αυξηθούν τα όρια φόρου εισοδήματος για τα άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Documento Newsletter